Pregled bibliografske jedinice broj: 1166472
Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa
Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa
(Selection traits in meat production)
Autori
Kazić, Melinda
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2018
Stranica
36
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
proizvodnja mesa ; selekcija ; rasplodna svojstva ; tovna svojstva ; klaonička svojstva ; eksterijerna svojstva
(meat production ; selection ; reproductive properties ; fattening properties ; slaughterhouse properties ; exterior properties)
Sažetak
Selekcijom domaćih životnija na svojstva u proizvodnji mesa mogu se uzgojiti potomci većeg dnevnog prirasta, završne mase, bolje klaoničke iskoristivosti (randmana) i sastava trupa, te kakvoće mesa. Selekcija također može biti usmjerena i na ostale za proizvodnju mesa značajne karakteristike rasplodnih životinja, poput plodnosti. Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa stoga možemo podijeliti u rasplodna svojstva, eksterijerna svojstva, tovna i klaonička svojstva i kakvoću mesa. Rezultat selekcije ovisiti će varijabilnosti svojstava te o mjeri u kojoj se ona prenašaju na potomstvo, odnosno o nasljednosti ili heritabilitetu pojedinog svojstava. Stoga je za provedbu selekcije važno što točnije procijeniti uzgojnu vrijednost rasplodnih grla te primjenom odgovarajućih uzgojnih metoda (uzgoj u čistoj krvi ili križanja) ostvariti poboljšanja u idućoj generaciji. Samo pravilnom selekcijom na svojstva u proizvodnji mesa može se proizvesti kvalitetni tovljenik koji ostvaruje bolje proizvodne rezultate i prinose, a samim tim i veću gospodarsku dobit.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)