Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166472

Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa


Kazić, Melinda
Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166472 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa
(Selection traits in meat production)

Autori
Kazić, Melinda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2018

Stranica
36

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
proizvodnja mesa ; selekcija ; rasplodna svojstva ; tovna svojstva ; klaonička svojstva ; eksterijerna svojstva
(meat production ; selection ; reproductive properties ; fattening properties ; slaughterhouse properties ; exterior properties)

Sažetak
Selekcijom domaćih životnija na svojstva u proizvodnji mesa mogu se uzgojiti potomci većeg dnevnog prirasta, završne mase, bolje klaoničke iskoristivosti (randmana) i sastava trupa, te kakvoće mesa. Selekcija također može biti usmjerena i na ostale za proizvodnju mesa značajne karakteristike rasplodnih životinja, poput plodnosti. Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa stoga možemo podijeliti u rasplodna svojstva, eksterijerna svojstva, tovna i klaonička svojstva i kakvoću mesa. Rezultat selekcije ovisiti će varijabilnosti svojstava te o mjeri u kojoj se ona prenašaju na potomstvo, odnosno o nasljednosti ili heritabilitetu pojedinog svojstava. Stoga je za provedbu selekcije važno što točnije procijeniti uzgojnu vrijednost rasplodnih grla te primjenom odgovarajućih uzgojnih metoda (uzgoj u čistoj krvi ili križanja) ostvariti poboljšanja u idućoj generaciji. Samo pravilnom selekcijom na svojstva u proizvodnji mesa može se proizvesti kvalitetni tovljenik koji ostvaruje bolje proizvodne rezultate i prinose, a samim tim i veću gospodarsku dobit.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kazić, Melinda
Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kazić, M. (2018) 'Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kazi\'{c}, Melinda}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {proizvodnja mesa, selekcija, rasplodna svojstva, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva, eksterijerna svojstva}, title = {Svojstva za selekciju u proizvodnji mesa}, keyword = {proizvodnja mesa, selekcija, rasplodna svojstva, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva, eksterijerna svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kazi\'{c}, Melinda}, year = {2018}, pages = {36}, keywords = {meat production, selection, reproductive properties, fattening properties, slaughterhouse properties, exterior properties}, title = {Selection traits in meat production}, keyword = {meat production, selection, reproductive properties, fattening properties, slaughterhouse properties, exterior properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font