Pregled bibliografske jedinice broj: 1166470
Promjena prehrambenih navika kod rekreativnih sportaša tijekom izolacije uzrokovane pandemijom COVID-19
Promjena prehrambenih navika kod rekreativnih sportaša tijekom izolacije uzrokovane pandemijom COVID-19, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166470 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena prehrambenih navika kod rekreativnih
sportaša tijekom izolacije uzrokovane pandemijom
COVID-19
(Change in eating habits in recreational athletes
during isolation caused by the COVID-19 epidemic)
Autori
Šegmanović, Viktor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
43
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja
Ključne riječi
sportaši ; koronavirus ; izolacija ; prehrambene navike ; tjelesna aktivnost
(athletes ; coronavirus ; isolation ; eating habits ; physical activity)
Sažetak
Promjena svakodnevice i stres mogu utjecati na prehrambene navike i provođenje tjelesne aktivnosti. Cilj rada bio je istražiti promjene u prehrambenim navikama i tjelesnoj aktivnosti rekreativnih sportaša tijekom perioda izolacije uzrokovanog bolesti COVID-19. Istraživanje je provedeno upitnikom putem Interneta, a riješilo ga je 144 ispitanika, 69 muškaraca i 75 žena dobi 15 – 52 godine. Rezultati su pokazali da je tjelesnu masu tijekom izolacije povećalo 27, 1 % ispitanika, a smanjilo 34, 7 % ispitanika. Njih 44 % procijenilo je da su promijenili prehrambene navike tijekom izolacije, pri čemu je učestalost konzumacije voća povećalo 34, 8 % ispitanika, povrća 29, 2 %, a žitarica 21, 5 % ispitanika. Tjelesnu aktivnost provodilo je 91 % ispitanika te je prosječan tjedni broj treninga iznosio 3, 8 ± 2, 1. Zadovoljstvo prehranom i zadovoljstvo tjelesnom aktivnosti za vrijeme izolacije nije se statistički značajno razlikovalo s obzirom na spol (p=0, 838 ; p=0, 340), boravište (p=0, 345 ; p=0, 528), mjesto stanovanja (p=0, 718 ; p=0, 723) i indeks tjelesne mase (p=0, 956 ; p=0, 538).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb