Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166469

Procjena prehrambenih navika i unosa vlakana kod trudnica s gestacijskim dijabetesom


Matea Horvatović
Procjena prehrambenih navika i unosa vlakana kod trudnica s gestacijskim dijabetesom, 2020., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1166469 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena prehrambenih navika i unosa vlakana kod trudnica s gestacijskim dijabetesom
(Assessment of dietary habits and intake of dietary fibers in pregnant women diagnosed with gestational diabetes)

Autori
Matea Horvatović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
09.11

Godina
2020

Stranica
54

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja

Ključne riječi
trudnoća, gestacijski dijabetes, prehrambena vlakna, upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića
(pregnancy, gestational diabetes mellitus, dietary fiber, Food Frequency Questionnaire)

Sažetak
Gestacijski dijabetes je stanje hiperglikemije prvi put otkrivene u trudnoći i može utjecati na dobrobit majke i djeteta. Adekvatan unos prehrambenih vlakana prije i tijekom trudnoće potencijalno smanjuje rizik za razvoj gestacijskog dijabetesa. Cilj ovog istraživanja bila je procjena životnih i prehrambenih navika trudnica s gestacijskim dijabetesom, s naglaskom na unos prehrambenih vlakana. Unos vlakana procijenjen je pomoću Upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića i povezan je s antropometrijskim i sociodemografskim karakteristikama ispitanica. U istraživanju je sudjelovalo 40 trudnica s gestacijskim dijabetesom. Nakon dijagnoze gestacijskog dijabetesa, 87, 5 % ispitanica promijenilo je prehrambene navike. Najveći udio ispitanica povećao je unos povrća, integralnih žitarica i voća, a smanjio unos bijelog kruha, gaziranih i zaslađenih napitaka te kolača i slatkiša. Preporuke za unos prehrambenih vlakana nije zadovoljilo 80 % ispitanica, unijevši prosječno 49, 3 % od preporučenih 28 g dan-1 prehrambenih vlakana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Matea Horvatović
Procjena prehrambenih navika i unosa vlakana kod trudnica s gestacijskim dijabetesom, 2020., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Matea Horvatović (2020) 'Procjena prehrambenih navika i unosa vlakana kod trudnica s gestacijskim dijabetesom', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {trudno\'{c}a, gestacijski dijabetes, prehrambena vlakna, upitnik o u\v{c}estalosti konzumacije hrane i pi\'{c}a}, title = {Procjena prehrambenih navika i unosa vlakana kod trudnica s gestacijskim dijabetesom}, keyword = {trudno\'{c}a, gestacijski dijabetes, prehrambena vlakna, upitnik o u\v{c}estalosti konzumacije hrane i pi\'{c}a}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {pregnancy, gestational diabetes mellitus, dietary fiber, Food Frequency Questionnaire}, title = {Assessment of dietary habits and intake of dietary fibers in pregnant women diagnosed with gestational diabetes}, keyword = {pregnancy, gestational diabetes mellitus, dietary fiber, Food Frequency Questionnaire}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font