Pregled bibliografske jedinice broj: 1166462
Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka
Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166462 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka
(Selection traits in milk production)
Autori
Petrović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
mlijeko ; selekcija ; proizvodnost ; svojstva ; genetika
(milk ; selection ; productivity ; traits ; genetics)
Sažetak
Pravilnom selekcijom mliječnih životinja (goveda, ovce, koze) na svojstva u proizvodnji mlijeka dobivaju se potomci veće proizvodnosti, boljih svojstava i zdravlja vimena, dugovječnije i otpornije životinje, eksterijerno boljih karakteristika. Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka mogu se podijeliti u nekoliko skupina. Prva su eksterijerna svojstva, kao što su visina grebena i križa, dubina i širina prsa i zdjelice. Ova svojstva su bitna da bi se omogućio što veći kapacitet i bolja funkcija probavnih organa, dišnog i krvožilnog te reproduktivnog sustava. U drugu skupinu spadaju karakteristike mliječne žlijezde ili vimena, odnosno njegova građa, dubina, oblik, položaj sisa, njihov promjer i dužina. Ova svojstva određuju mogućnosti sinteze mlijeka i utječu na zdravlje vimena, odnosno higijensku ispravnost mlijeka. Treće je mliječnost odnosno količina proizvedenog mlijeka u laktaciji, kao i udio proteina, masti i laktoze u mlijeku. U novije vrijeme sve se više selekcija usmjerava i na svojstva dugovječnosti i otpornosti, koja su bitna za što duži proizvodni vijek životinje, te manji remont stada. Svojstva za proizvodnju mlijeka karakterizira srednja do visoka nasljednost (heritabilitet), što pri pravilnoj i ustrajnoj provedbi selekcije omogućava postizanje dobrih selekcijskih rezultata i dobivanje mliječnih grla poboljšane proizvodnje i zdravlja, a time i veća gospodarska dobit u proizvodnji mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)