Pregled bibliografske jedinice broj: 1166460
Tehnologija proizvodnje Slavonskog kulina-kulena
Tehnologija proizvodnje Slavonskog kulina-kulena, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166460 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje Slavonskog kulina-kulena
(Production technology of Slavonian Kulin-Kulen)
Autori
Spajić, Mislav
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
Slavonski kulin-kulen ; autohtoni proizvod ; tehnologija proizvodnje
(Slavonian kulin-kulen ; autochthonous product ; production technology)
Sažetak
Slavonski kulin ili kulen autohtoni je hrvatski suhomesnati proizvod velikog tržnog potencijala i snažne povezanosti s tradicionalno svinjogojskim područjem Slavonije na kojem se već stoljećima proizvodi. Zbog velikog promjera i dugog vremenskog perioda potrebnog za sušenje i zrenje, izrada kulina oduvijek je zahtijevala posebna znanja i vještine lokalnog stanovništva u preradi mesa. Navedeno je prisutno i danas kada se ovaj proizvod svrstava među najzahtjevnije kobasičarske proizvode uopće. Ovaj rad prikazuje današnju tehnologiju tradicionalne proizvodnje Slavonskog kulina-kulena. Glavne faze u procesu prozvodnje su: odabir pasmine svinja, uzgoj i tov svinja za preradu, odabir komada mesa, crijeva i začina te recepture, dimljenje, sušenje i zrenje te kontrola svih faza proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)