Pregled bibliografske jedinice broj: 1166454
KLAONIČKA SVOJSTVA I KAKVOĆA MESA HRVATSKIH AUTOHTONIH PASMINA SVINJA
KLAONIČKA SVOJSTVA I KAKVOĆA MESA HRVATSKIH AUTOHTONIH PASMINA SVINJA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166454 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KLAONIČKA SVOJSTVA I KAKVOĆA MESA HRVATSKIH AUTOHTONIH PASMINA SVINJA
(SLAUGHTER TRAITS AND MEAT QUALITY OF CROATIAN INDIGENOUS PIG BREEDS)
Autori
Guzić, Ante-Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.09
Godina
2015
Stranica
15
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; turopoljska svinja ; klaonička svojstva ; kakvoća mesa
(Black Slavonian pig ; Turopolje pig ; slaughter traits ; meat quality)
Sažetak
U Republici Hrvatskoj postoje dvije autohtone pasmine svinja: Crna slavonska i Turopoljska svinja. Premda nekada raširene, a u primjeru Crne slavonske svinje i ekonomski regionalno značajne, danas su ove pasmine ugrožene i pod programom zaštite države. Dugoročno očuvanje pasmina na ekonomski održivoj osnovi u velikoj mjeri ovisi o proizvodnim svojstvima, između ostalog svojstvima trupa i mesa. Cilj rada bio je dati literaturni pregled klaoničkih svojstava kao što su mesnatost, klaonička masa, duljina trupa, promjer dugog leđnog mišića i debljina leđne slanine te parametre kakvoće mesa navedenih pasmina, kao što su sposobnost vezanja vode, boja mesa, ph mesa te sadržaj intramuskularne masti. Klaonička svojstva obje pasmine pokazala su se lošijim u odnosu na moderne genotipove, doke je kakvoća mesa zadovoljavajuća. Očuvanje ovih pasmina treba tražiti kroz proizvodnju autohtonih mesnih prerađevina poput slavonskog kulena, šunke te ostalih prepoznatljivih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)