Pregled bibliografske jedinice broj: 1166325
Utjecaj križanja na svojstva trupova i mesa teških svinja za proizvodnju kulena
Utjecaj križanja na svojstva trupova i mesa teških svinja za proizvodnju kulena, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166325 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj križanja na svojstva trupova i mesa teških svinja za proizvodnju kulena
(Effect of crossbreeding on carcass and meat properties of heavy pigs for Kulen production)
Autori
Dedić, Amir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
31.10
Godina
2012
Stranica
21
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
kulen ; crna slavonska svinja ; križanci svinja ; udio mesa
(Kulen ; Black slavonian pig ; pig hybrids ; meat percentage)
Sažetak
U ovom radu obrađena je tema odabira najpovoljnijeg genotipa svinja za proizvodnju kulena. Proizvedene su svinje slijedećih genotipova: crna slavonska svinja, hrvatska bijela svinja, dvopasminski križanci: hrvatska bijela x crna slavonska , hrvatska bijela x duroc, crna slavonska x duroc ; tropasminski križanci: (hrvatska bijela x crna slavonska) x duroc i (hrvatska bijela x duroc) x crna slavonska. Mjerenja klaoničkih svojstava, kvalitete mesa i namjenskog iskorištenja trupa u proizvodnji slavonskog domaćeg kulena obavljena su pojedinačno za svakog tovljenika iz navedenih skupina svinja s ciljem utvrđivanja razlika između pojedinih genotipova. Od klaoničkih svojstava tovljenika izmjerena su: živa masa, klaonička masa, randman klanja, debljina slanine iznad musculus gluteusa, debljina musculus gluteusa, duljina polovice, duljina trupa i opseg buta. Od svojstava kakvoće mesa izmjereni su pH1, pH2 i boja mesa. Dijelovi trupa za proizvodnju kulena ; vrat, leđa, but i lopatica zasebno su izvagani radi utvrđivanja relativnog udjela dijelova trupa za proizvodnju kulena u odnosu na klaoničku masu. Dijelovi za kulen su očišćeni od vezivnog i masnog tkiva te su izabrane mišićne grupe za proizvodnju kulena. Izdvojeno meso za kulen zasebno je vagano radi utvrđivanja relativnog udjela mesa za kulen u pojedinim dijelovima trupa (but, leđa, lopatica i vrat) i ukupno u trupu. Temeljem navedenih rezultata može se zaključiti da su se u uvjetima provedenog istraživanja kao sirovinski najpogodniji genotip za proizvodnju slavonskog kulena pokazali križanci hrvatske bijele svinje i duroca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)