Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165940

VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU


Zvonković, Damir
VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1165940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU
(THE VARIABILITY OF FRESH PORK QUALITY ON THE ZAGREB MARKET)

Autori
Zvonković, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.11

Godina
2014

Stranica
27

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
svinjetina, kakvoća mesa, boja mesa, pH, tržište
(pork, meat quality, meat color, pH, market)

Sažetak
Cilj rada bio je istražiti varijabilnost kakvoće svježeg konzumnog svinjskog mesa. U tu svrhu analizirani su boja i pH-vrijednost uzoraka (n=26) svinjskog mesa leđnog dijela (musculus longissimus dorsi, MLD) iz ponude trgovačkih lanaca na zagrebačkom tržištu. Uzorkovano je meso ukupno 5 trgovačkih lanaca, od kojih četiri s mesom uvoznog podrijetla i jednog s mesom domaćeg podrijetla. Ispitivanjem je utvrđena značajna varijabilnost L* vrijednosti boje mesa koja se kretala od 52, 31 do 62, 68, uz srednju vrijednost 57, 33 i koeficijent varijabilnosti od 7, 13 %, dok se raspon pH-vrijednosti mesa kretao od 5, 41 do 5, 88, uz srednju vrijednost 5, 64 i koeficijent varijabilnosti 2, 64 %. Zaključeno je da su uzorci svinjskih MLD-a iz trgovačkih lanca na zagrebačkom tržištu u ovom istraživanju pokazali znatnu varijabilnost u svojstvima kakvoće mesa (pH i boje) i generalno odstupanje od preporučenih literaturnih vrijednosti. Dijelom se to može pripisati nepovoljnim temperaturnim uvjetima pohrane uzoraka tijekom provedbe istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zvonković, Damir
VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zvonković, D. (2014) 'VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zvonkovi\'{c}, Damir}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {svinjetina, kakvo\'{c}a mesa, boja mesa, pH, tr\v{z}i\v{s}te}, title = {VARIJABILNOST KAKVO\'{C}E SVJE\v{Z}E SVINJETINE NA ZAGREBA\v{C}KOM TR\v{Z}I\v{S}TU}, keyword = {svinjetina, kakvo\'{c}a mesa, boja mesa, pH, tr\v{z}i\v{s}te}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zvonkovi\'{c}, Damir}, year = {2014}, pages = {27}, keywords = {pork, meat quality, meat color, pH, market}, title = {THE VARIABILITY OF FRESH PORK QUALITY ON THE ZAGREB MARKET}, keyword = {pork, meat quality, meat color, pH, market}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font