Pregled bibliografske jedinice broj: 1165940
VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU
VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165940 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
VARIJABILNOST KAKVOĆE SVJEŽE SVINJETINE NA ZAGREBAČKOM TRŽIŠTU
(THE VARIABILITY OF FRESH PORK QUALITY ON THE ZAGREB MARKET)
Autori
Zvonković, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.11
Godina
2014
Stranica
27
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
svinjetina, kakvoća mesa, boja mesa, pH, tržište
(pork, meat quality, meat color, pH, market)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti varijabilnost kakvoće svježeg konzumnog svinjskog mesa. U tu svrhu analizirani su boja i pH-vrijednost uzoraka (n=26) svinjskog mesa leđnog dijela (musculus longissimus dorsi, MLD) iz ponude trgovačkih lanaca na zagrebačkom tržištu. Uzorkovano je meso ukupno 5 trgovačkih lanaca, od kojih četiri s mesom uvoznog podrijetla i jednog s mesom domaćeg podrijetla. Ispitivanjem je utvrđena značajna varijabilnost L* vrijednosti boje mesa koja se kretala od 52, 31 do 62, 68, uz srednju vrijednost 57, 33 i koeficijent varijabilnosti od 7, 13 %, dok se raspon pH-vrijednosti mesa kretao od 5, 41 do 5, 88, uz srednju vrijednost 5, 64 i koeficijent varijabilnosti 2, 64 %. Zaključeno je da su uzorci svinjskih MLD-a iz trgovačkih lanca na zagrebačkom tržištu u ovom istraživanju pokazali znatnu varijabilnost u svojstvima kakvoće mesa (pH i boje) i generalno odstupanje od preporučenih literaturnih vrijednosti. Dijelom se to može pripisati nepovoljnim temperaturnim uvjetima pohrane uzoraka tijekom provedbe istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)