Pregled bibliografske jedinice broj: 1165938
Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu
Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu
(Quality of Simmental bull meat classified according to the EUROP system)
Autori
Ritoša, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2014
Stranica
45
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
Simentalski bikovi, EUROP sustav, kakvoća mesa, masne kiseline
(EUROP system, Simmental bulls, meat quality, fatty acids)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u kakvoći mesa Simentalskih bikova (n=30) klasiranih prema EUROP sustavu. Sve pokusne životinje uzgojene su u uvjetima intenzivne proizvodnje goveđeg mesa na farmama sustava AGROKOR. Na klaonički obrađenim i klasiranim trupovima obavljena su mjerenja kakvoće mesa (pH vrijednost, CIE L*a*b* boja) na m.longissimus thoracis, te je izvršeno uzorkovanje istog mišića za određivanje osnovnog kemijskog sastava, sadržaja željeza (Fe) i sastava masnih kiselina intramuskularne masti. Rezultati istraživanja pokazali su očekivano višu (P<0, 05) završnu masu, klaoničku masu te randman kod bikova klase E, dok nije utvrđen utjecaj klase na svojstva kakvoće i kemijski sastav mesa, izuzev sadržaja masti u mišiću koji je bio viši (P<0, 05) kod E klase u odnosu na U i R klasu. Također, utvrđen je utjecaj klase na masno-kiselinski sastav mesa izražen kroz značajne (P<0, 05) razlike u sadržaju C12:0, C16:0, C18:1, C18:2 n-6, C18:3 n-3, C20:1, C20:3 n-6, C204 n-6, C20:5 n-3, C22:5 n-3, C22:6 n-3 između klasa. Generalno, utvrđen je viši (P<0, 05) sadržaj ukupnih mono-nezasićenih masnih kiselina kod E i U klase, dok je sadržaj ukupnih poli-nezasićenih masnih kiselina bio viši u klasi R. Zaključeno je da meso Simentalskih bikova klasirano prema EUROP sustavu ima sličnu kakvoću (pH vrijednost, boja i većina parametara osnovnog kemijskog sastava) između analiziranih klasa, ali i da postoji značajan utjecaj klase na sadržaj masno-kiselinskog sastava intramuskularne masti povezan uz viši udio poli-nezasićenih masnih kiselina kod R klase i porast sadržaja i stupnja mono-nezasićenosti mišićne masti kod viših klasa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)