Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165938

Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu


Ritoša, Martina
Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1165938 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu
(Quality of Simmental bull meat classified according to the EUROP system)

Autori
Ritoša, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2014

Stranica
45

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
Simentalski bikovi, EUROP sustav, kakvoća mesa, masne kiseline
(EUROP system, Simmental bulls, meat quality, fatty acids)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike u kakvoći mesa Simentalskih bikova (n=30) klasiranih prema EUROP sustavu. Sve pokusne životinje uzgojene su u uvjetima intenzivne proizvodnje goveđeg mesa na farmama sustava AGROKOR. Na klaonički obrađenim i klasiranim trupovima obavljena su mjerenja kakvoće mesa (pH vrijednost, CIE L*a*b* boja) na m.longissimus thoracis, te je izvršeno uzorkovanje istog mišića za određivanje osnovnog kemijskog sastava, sadržaja željeza (Fe) i sastava masnih kiselina intramuskularne masti. Rezultati istraživanja pokazali su očekivano višu (P<0, 05) završnu masu, klaoničku masu te randman kod bikova klase E, dok nije utvrđen utjecaj klase na svojstva kakvoće i kemijski sastav mesa, izuzev sadržaja masti u mišiću koji je bio viši (P<0, 05) kod E klase u odnosu na U i R klasu. Također, utvrđen je utjecaj klase na masno-kiselinski sastav mesa izražen kroz značajne (P<0, 05) razlike u sadržaju C12:0, C16:0, C18:1, C18:2 n-6, C18:3 n-3, C20:1, C20:3 n-6, C204 n-6, C20:5 n-3, C22:5 n-3, C22:6 n-3 između klasa. Generalno, utvrđen je viši (P<0, 05) sadržaj ukupnih mono-nezasićenih masnih kiselina kod E i U klase, dok je sadržaj ukupnih poli-nezasićenih masnih kiselina bio viši u klasi R. Zaključeno je da meso Simentalskih bikova klasirano prema EUROP sustavu ima sličnu kakvoću (pH vrijednost, boja i većina parametara osnovnog kemijskog sastava) između analiziranih klasa, ali i da postoji značajan utjecaj klase na sadržaj masno-kiselinskog sastava intramuskularne masti povezan uz viši udio poli-nezasićenih masnih kiselina kod R klase i porast sadržaja i stupnja mono-nezasićenosti mišićne masti kod viših klasa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ritoša, Martina
Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ritoša, M. (2014) 'Kakvoća mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rito\v{s}a, Martina}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {Simentalski bikovi, EUROP sustav, kakvo\'{c}a mesa, masne kiseline}, title = {Kakvo\'{c}a mesa Simentalskih bikova klasiranog prema EUROP sustavu}, keyword = {Simentalski bikovi, EUROP sustav, kakvo\'{c}a mesa, masne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rito\v{s}a, Martina}, year = {2014}, pages = {45}, keywords = {EUROP system, Simmental bulls, meat quality, fatty acids}, title = {Quality of Simmental bull meat classified according to the EUROP system}, keyword = {EUROP system, Simmental bulls, meat quality, fatty acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font