Pregled bibliografske jedinice broj: 1165936
UTJECAJ VRSTE PODA NA SVOJSTVA TRUPOVA I MESA U INTENZIVNOM TOVU GOVEDA
UTJECAJ VRSTE PODA NA SVOJSTVA TRUPOVA I MESA U INTENZIVNOM TOVU GOVEDA, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165936 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ VRSTE PODA NA SVOJSTVA TRUPOVA I MESA U INTENZIVNOM TOVU GOVEDA
(EFFECT OF FLOOR TYPE ON CARCASS AND MEAT PROPERTIES OF BEEF CATTLE UNDER THE INTENSIVE PRODUCTION SYSTEM)
Autori
Jakupec, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.03
Godina
2014
Stranica
33
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
tovna goveda, simentalska pasmina, vrsta poda, svojstva trupa, kakvoća mesa
(beef cattle, Simmental breed, type of floor, carcass traits, meat quality)
Sažetak
U radu je istraživan utjecaj vrste poda na svojstva trupa i kakvoću mesa simentalskih bikova iz intenzivnog sustava proizvodnje goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj. Tijekom tova životinje su držane u zajedničkim boksovima na cementnom rešetkastom podu (RP skupina, n=15) ili na punom podu uz steljenje slamom (PP skupina, n=15). Prosječna podna površina po biku iznosila je 4.7 m2 u RP i 6.0 m2 PP skupini. Hranidba je bila u obliku kompletno izmiješanog obroka sastavljenog iz silaže kukuruznog zrna i čitave stabljike, super-koncentrata i sijena. Bikovi su zaklani pri sličnoj dobi (494±17 dana) i završnoj tjelesnoj masi (597, 5±56, 4 kg) te su utvrđena svojstva trupa (klaonička masa topla, klaonički randman %, EUROP klasifikacija trupova). Boja (CIE L*a*b*) i pH mesa izmjereni su na Longissimus thoracis mišiću 24 h post mortem u razini 8-og rebra. Isti je mišić uzorkovan za kemijsku analizu sadržaja suhe tvari, proteina, pepela, ukupnog željeza te sadržaja intramuskularne masti. Podatci su obrađeni Studentovim t-testom. Generalno, u istraživanju nije utvrđen značajan utjecaj (P>0.05) vrste poda na bilo koje od analiziranih svojstava trupa ili kakvoće i sastava mesa, izuzev za pH1, pH24, čije su vrijednosti bile više, odnosno niže kod RP nego kod PP skupine: 6, 80 prema 6, 53 (P=0, 0061) odnosno 5, 61 prema 5, 68 (P=0.0168), sadržaj pepela koji je bio viši u RP skupini: 10, 53 prema 10, 36 g/kg (P=0.0466), sadržaj laurinske (C12:0) kiseline koji je bio viši u PP skupini: 0, 09 prema 0, 11 g/100g MK (P=0, 0153), sadržaj konjugirane linolne kiseline ili CLA (C18:2n-7) koji je bio viši u RP skupini: 0, 32 prema 0, 25 (P=0, 0275), sadržaj eikosaenoične kiseline (C20:1) koji je bio viši u RP skupini: 0, 28 prema 0, 24 (P=0, 0462) te omjer n-6/n-3 MK koji je bio niži u RP skupini: 18, 21 prema 20, 25 (P=0, 0102).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)