Pregled bibliografske jedinice broj: 1165932
UTJECAJ TERMIČKI OBRAĐENOG KUKURUZA U HRANI NA KAKVOĆU TRUPOVA I MESA SVINJA
UTJECAJ TERMIČKI OBRAĐENOG KUKURUZA U HRANI NA KAKVOĆU TRUPOVA I MESA SVINJA, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165932 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ TERMIČKI OBRAĐENOG KUKURUZA U HRANI NA KAKVOĆU TRUPOVA I MESA SVINJA
(INFLUENCE OF HEAT-TREATED CORN IN DIET ON PIG CARCASES AND MEAT QUALITY)
Autori
Jagarinec, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.02
Godina
2014
Stranica
36
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
kakvoća svinjskog mesa, n-3 masne kiseline, tostirani kukuruz
(pork meat quality, n-3 fatty acids, toasted corn)
Sažetak
Cilj rada bio je istražiti utjecaj termički obrađenog kukuruza u hrani na kakvoću trupova i mesa svinja. Dvanaest Hypor tovljenika bilo je ravnomjerno podijeljeno u dvije skupine (n=6), te su hranjeni tijekom tova krmnom smjesom s tostiranim (T) i termički neobrađenim (NT) kukuruzom (Bc-462 hibrid). Hranidba smjesom s tostiranim kukuruzom nije značajnije utjecala na klaonička svojstva, kakvoću mesa tovljenika i na kemijski sastav svinjskog mesa. Međutim, pri hranidbi s tostiranim kukuruzom utvrđene su statistički vrlo značajne razlike (P<0, 01) između promatranih T i NT skupina kod dvije omega-3 masne kiseline: α - linolenske (C18:3 n-3): 1, 10 ± 0, 07 prema 0, 66 ± 0, 11, te cis-11, 14, 17 eikosatrienoične (C20:3 n-3): 0, 17 ± 0, 03 prema 0, 10 ± 0, 02. Utvrđene su i vrlo značajne razlike za ukupan udio omega-3 masnih kiselina (n-3) i omjer između omega-6/omega-3 masnih kiselina (n-6/n-3). Za ostale masne kiseline nije bilo statistički značajnih razlika (P>0, 05) između promatranih grupa. Dobiveni rezultati ukazuju da se hranidbom tovljenika s termički obrađenim kukuruzom u obroku može proizvesti svinjsko meso s povećanim ukupnim udjelom omega-3 masnih kiselina, a samim time i nižim, te zdravstveno povoljnijim omjerom između omega-6 i omega-3 masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)