Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165930

Analiza kakvoće zaklanih svinja u Industriji mesa Ivanec u 2010. godini


Šimunec, Alen
Analiza kakvoće zaklanih svinja u Industriji mesa Ivanec u 2010. godini, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1165930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza kakvoće zaklanih svinja u Industriji mesa Ivanec u 2010. godini
(Analysis of the quality of slaughtered pigs in the Ivanec Meat Industry in 2010)

Autori
Šimunec, Alen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
24

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
linija klanja, svinjske polovice, SEUROP, mesnatost
(slaughter line, pig carcass, SEUROP, meatiness)

Sažetak
Cilj ovog rada bila je analiza kakvoće zaklanih svinja u jednoj većoj komercijalnoj klaonici tijekom vremenskog perioda od 12 mjeseci. U tu svrhu praćeni su rezultati SEUROP klasifikacije svinjskih trupova i polovica s linije klanja u industriji mesa Ivanec (IMI) u 2010. godini. Podaci su obrađeni i prikazani pomoću tablica i grafikona. Dobiveni rezultati pokazali su da je tijekom 2010. godine u IMI zaklano ukupno 17 744 tovljenika svinja, najviše u ožujku (2274), a najmanje u srpnju (1031). Prosječna klaonička masa obrađenih svinjskih polovica u 2010 godini iznosila je 86, 25 kg. Najniža klaonička masa je zabilježena u kolovozu i iznosila je 81, 18 kg, a najviša tijekom siječnja i iznosila je 89, 97 kg. Glede rezultata SEUROP klasifikacije, udio najvrednije S klase (udio mesa je ≥60 %) na godišnjoj razini iznosio je 35%, najviši je bio u ožujku (45, 6%) dok su najslabiji rezultati zabilježeni tijekom mjeseca srpnja (21, 1%). Najviši udjeli ekonomski manje vrijednih polovica klase R (udio mesa ≥45 % ali <50 %) i klase O (≥40 % ali <45 %) također su zabilježeni tijekom mjeseca srpnja. Analizirani podaci o kakvoći zaklanih svinja tijekom 2010. godine u IMI Ivanec pokazali su ukupno gledano zadovoljavajuću kakvoću klasiranih polovica na liniji klanja ali i ukazali na sezonske oscilacije u količini i kvaliteti zaklanih svinja pri čemu se mjesec srpanj pokazao kao razdoblje godine u kojem se broj ali i kvaliteta polovica najviše smanjuje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šimunec, Alen
Analiza kakvoće zaklanih svinja u Industriji mesa Ivanec u 2010. godini, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šimunec, A. (2015) 'Analiza kakvoće zaklanih svinja u Industriji mesa Ivanec u 2010. godini', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunec, Alen}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {linija klanja, svinjske polovice, SEUROP, mesnatost}, title = {Analiza kakvo\'{c}e zaklanih svinja u Industriji mesa Ivanec u 2010. godini}, keyword = {linija klanja, svinjske polovice, SEUROP, mesnatost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imunec, Alen}, year = {2015}, pages = {24}, keywords = {slaughter line, pig carcass, SEUROP, meatiness}, title = {Analysis of the quality of slaughtered pigs in the Ivanec Meat Industry in 2010}, keyword = {slaughter line, pig carcass, SEUROP, meatiness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font