Pregled bibliografske jedinice broj: 1165923
Nutritivna svojstva mesa
Nutritivna svojstva mesa, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna svojstva mesa
(Nutritional properties of meat)
Autori
Kaurić, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.01
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
nutritivna svojstva mesa, aminokiseline, masne kiseline, minerali, vitamini, ljudsko zdravlje
(nutritional properties of meat, amino acids, fatty acids, minerals, vitamins, human health)
Sažetak
U radu se daje pregled nutritivnih svojstva mesa, kao što su sastav i karakteristike aminokiselina, masnih kiselina, minerala i vitamina, te ih se ukratko opisuje. Ukazuje se na najčešće bolesti modernog društva te se pokušava utvrditi jesu li te bolesti posljedica konzumacije mesa i postoje li sastojci mesa koji su korisni za zdravlje ljudi. Može se zaključiti da meso, kao sastojak prehrane u umjerenim količinama, ne samo da nije štetno po ljudsko zdravlje, već i doprinosi zdravlju. Doprinos zdravlju je posebno vidljiv kod posebno osjetljivih skupina ljudi kao što su starije osobe, trudnice i djeca. Na temelju navedenog bi mesne industrije trebale svoje proizvode oglašavati ne samo kao organoleptički dobre proizvode već i kao proizvode koji imaju povoljne utjecaje na ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)