Pregled bibliografske jedinice broj: 1165921
MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA
MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA
(MICROBIOLOGY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS)
Autori
Jug, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.06
Godina
2015
Stranica
35
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
mikrobiologija, kvarenje mesa, trovanje hranom, fermentacija kobasica
(microbiology, spoilage of meat, food poisoning, fermentation of sausages)
Sažetak
Meso i proizvodi od mesa svojim kemijskim sastavom i hranjivim tvarima predstavljaju idealan medij za rast i razvoj mikrobiološke populacije, te posljedični razvoj kvarenja. Cilj rada je istražiti mikrobiologiju mesa, najčešće patogene uzročnike kontaminacije mesa, njihove čimbenike rasta i metode sprječavanja njihova rasta i razvoja, kroz dostupne literaturne podatke. U radu će biti korišteni literaturni podatci stranih i domaćih autora, te će osim prethodno spomenutog biti opisana mogućnost korištenja korisnih mikroorganizama u preradi mesa, odnosno proizvodnji trajnih fermentiranih proizvoda. Meso i proizvodi od mesa predstavljaju opasan medij za prijenos patogenih mikroorganizama koji uzrokuju trovanje ljudi, najčešće bez vidljivih vanjskih znakova kvarenja proizvoda. Činjenica je da se u novije vrijeme susrećemo s vrlo čestim pojavama bolestima koje se prenose mesom, kojim se osim patogenih mikroorganizama koje uzrokuju trovanje hranom mogu i prenositi opasne zoonoze, zbog čega se posvećuje sve više pažnje mikrobiologiji mesa i mesnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)