Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165921

MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA


Jug, Zoran
MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1165921 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA
(MICROBIOLOGY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS)

Autori
Jug, Zoran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.06

Godina
2015

Stranica
35

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
mikrobiologija, kvarenje mesa, trovanje hranom, fermentacija kobasica
(microbiology, spoilage of meat, food poisoning, fermentation of sausages)

Sažetak
Meso i proizvodi od mesa svojim kemijskim sastavom i hranjivim tvarima predstavljaju idealan medij za rast i razvoj mikrobiološke populacije, te posljedični razvoj kvarenja. Cilj rada je istražiti mikrobiologiju mesa, najčešće patogene uzročnike kontaminacije mesa, njihove čimbenike rasta i metode sprječavanja njihova rasta i razvoja, kroz dostupne literaturne podatke. U radu će biti korišteni literaturni podatci stranih i domaćih autora, te će osim prethodno spomenutog biti opisana mogućnost korištenja korisnih mikroorganizama u preradi mesa, odnosno proizvodnji trajnih fermentiranih proizvoda. Meso i proizvodi od mesa predstavljaju opasan medij za prijenos patogenih mikroorganizama koji uzrokuju trovanje ljudi, najčešće bez vidljivih vanjskih znakova kvarenja proizvoda. Činjenica je da se u novije vrijeme susrećemo s vrlo čestim pojavama bolestima koje se prenose mesom, kojim se osim patogenih mikroorganizama koje uzrokuju trovanje hranom mogu i prenositi opasne zoonoze, zbog čega se posvećuje sve više pažnje mikrobiologiji mesa i mesnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jug, Zoran
MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jug, Z. (2015) 'MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jug, Zoran}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {mikrobiologija, kvarenje mesa, trovanje hranom, fermentacija kobasica}, title = {MIKROBIOLOGIJA MESA I MESNIH PROIZVODA}, keyword = {mikrobiologija, kvarenje mesa, trovanje hranom, fermentacija kobasica}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jug, Zoran}, year = {2015}, pages = {35}, keywords = {microbiology, spoilage of meat, food poisoning, fermentation of sausages}, title = {MICROBIOLOGY OF MEAT AND MEAT PRODUCTS}, keyword = {microbiology, spoilage of meat, food poisoning, fermentation of sausages}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font