Pregled bibliografske jedinice broj: 1165916
UTJECAJ SPOLA NA KAKVOĆU MESA MLAĐE SIMENTALSKE JUNADI
UTJECAJ SPOLA NA KAKVOĆU MESA MLAĐE SIMENTALSKE JUNADI, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165916 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ SPOLA NA KAKVOĆU MESA MLAĐE SIMENTALSKE JUNADI
(INFLUENCE OF SEX ON THE MEAT QUALITY OF YOUNG SIMMENTAL BULLS AND HEIFERS)
Autori
Slijepčević, Boris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.07
Godina
2015
Stranica
28
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
govedo, simentalska pasmina, spol, kakvoća mesa
(cattle, Simmental breed, sex, met quality)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi postoji li značajan utjecaj spola na kakvoću mesa mlađe simentalske junadi iz intenzivnog uzgoja. Istraživanje je provedeno na uzorku simentalskih mladih bikova (n=13) i junica (n=13) u dobi oko godine dana (tzv. „baby-beef“). Tijekom tova životinje su držane u identičnim uvjetima u pogledu ishrane i smještaja te zaklane prema standardnoj proceduri. Istraživani parametri kakvoće mesa (m. longissimus dorsi, MLD) bili su: pH, boja i kapaoni gubitak. Vrijednosti pH i boja (CIE L*a*b*) mesa izmjereni su na desnim polovicama u MLD-u 45 min (pH1), odnosno 24 h (pH24, boja) post mortem u razini 8.-og rebra upotrebom standardnih prijenosnih mjernih uređaja, dok je kapaoni gubitak određen naknadno u uzorcima MLD-a referentnom metodom otkapavanja. Dobiveni rezultati obrađeni su deskriptivnom statističkom analizom, a pri analizi utjecaja spola na kakvoću mesa korišten je Studentov t-test. Rezultati mjerenja pH i boje MLD-a ukazivali su sličnu (P>0, 05) kakvoću mesa kod oba spola, uz tendenciju nešto višeg konačnog pH kod junica u odnosu na bikove (pH24 5, 99±0, 22 prema 5, 73±0.33, P=0, 063). Međutim, junice su imale veći (P<0, 01) kapaoni gubitak u odnosu na bikove (2, 57 prema 2, 12 %), što indicira nižu sposobnost vezivanja vode te potencijalno može umanjiti preradbene sposobnosti mesa dobivenog od ženskih jedinki u usporedbi s mesom mužjaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)