Pregled bibliografske jedinice broj: 1165915
TEHNOLOŠKA SVOJSTVA MESA
TEHNOLOŠKA SVOJSTVA MESA, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
TEHNOLOŠKA SVOJSTVA MESA
(TECHNOLOGICAL PROPERTIES OF MEAT)
Autori
Sučija, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2015
Stranica
47
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
meso, pH vrijednost, sposobnost vezanja vode, boja mesa, glikoliza, stres
(meat, pH value, water holding capacity, meat colour, glycolysis, stress)
Sažetak
Cilj rada bio je dati pregled osnovnih tehnoloških svojstava svježeg mesa i čimbenika koji ih uvjetuju, od biokemijskih procesa u mišićima do postupka s životinjama prije klanja. U radu su opisana najvažnija tehnološka svojstva mesa, kao što su pH vrijednost, sposobnost vezanja vode (Svv) i boja mesa, te endogeni i egzogeni čimbenici koji na njih utječu. Opisan je kemijski sastav, građa i funkcija skeletnih mišića te biokemijske promjene koje se događaju u mišićima nakon klanja životinje (post mortem), kao i njihov utjecaj na osnovne parametre tehnološke kakvoće mesa. Od vanjskih čimbenika koji se mogu negativno odraziti na tehnološka svojstva mesa posebno su istaknuti stresni događaji koji prethode klanju životinja, a s obzirom na trajanje (akutni ili kronični stres) imaju različiti utjecaj na tijek i opseg post mortalne glikolize i tehnološka svojstva mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)