Pregled bibliografske jedinice broj: 1165901
KLAONIČKI POKAZATELJI SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA
KLAONIČKI POKAZATELJI SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165901 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KLAONIČKI POKAZATELJI SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA
(SLAUGHTERING TRAITS OF TUROPOLJE PIGS REARED OUTDOOR)
Autori
Martinčević, Karmela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
turopljska pasmina svinja, klaonički pokazatelji, otvoreni uzgoj
(Turopolje pig breed, carcass traits, outdoor rearing)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi klaoničke pokazatelje (završna i klaonička masa, randman, udio mišićnog tkiva ), mjere trupa (dužina trupa i dužina polovice) i debljinu leđne slanine (iznad prvog, zadnjeg i središnjeg torakalnog kralješka) kod svinja turopoljske pasmine iz otvorenog uzgoja hranjenih prirodnim krmivima uz prihranu koncentratom. Istraživanje je provedeno na uzorku od 20 tovljenika (13 kastrata i 7 nazimica). Prosječna živa masa tovljenika iznosila je 94, 8 ± 11, 5 kg, a dob 18, 5 ± 1, 4 mjeseci. Prosječna masa toplog trupa bila je 75, 2 ± 10, 6 kg, a hladnog trupa 73, 4 ± 10, 3 kg, uz prosječni kalo hlađenja 2, 4 ± 0, 8 %. Dužina trupa i polovice u prosjeku je iznosila 71, 9 ± 2, 6 cm i 86, 0 ± 3, 0 cm. Prosječni udio mišićnog tkiva iznosio je 35, 8 ± 4, 3 %, debljina slanine (iznad m.gluteus medius) je bila 40, 9 ± 6, 6 mm, a mišića 51, 0 ± 5, 8 mm. Debljina slanine iznad prvog rebra bila je 54, 0 ± 6, 4 mm, središnjeg 41, 7 ± 8, 3 mm, a zadnjeg rebra 39, 8 ± 6, 2 mm. Zaključeno je da su klaonički pokazatelji svinja turopoljske pasmine iz otvorenog uzgoja u skladu s pasminskim karakteristikama i načinom uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)
Profili:
Danijel Karolyi
(mentor)