Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1165898

UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA


Leščić, Lucija
UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1165898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA
(THE SHARE OF MAIN PARTS IN THE CARCASS OF TUROPOLJE PIG BREED REARED OUTDOOR)

Autori
Leščić, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
turopoljska svinja, trup, udio osnovnih dijelova, kategorija mesa, otvoreni sustav uzgoja
(Turopolje pig, carcass, share of main parts, meat category, outdoor system)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi udio osnovnih dijelova u trupu svinja turopoljske pasmine, odnosno buta, leđa, lopatice, trbušno-rebranog dijela, vrata i manje vrijednih dijelova. Istraživanje je provedeno na 20 tovljenika (kastrati i nazimice), držanih u otvorenom sustavu i hranjenih prirodnim krmivima uz prihranu koncentratom. Prosječna živa masa tovljenika iznosila je 94, 8 ± 11, 5 kg, a dob 18, 5 ± 1, 4 mj. Nakon klaoničke obrade, desna polovica trupa je rasječena na osnovne dijelove, te su vaganjem utvrđene njihove mase i udjeli u trupu. Najveći prosječni udio u trupu činio je but sa 26, 8 ± 1, 2 %, a zatim trbušno-rebrani dio sa 20, 1 ± 1, 4 %, dok je najmanji udio činio vrat (9, 8 ± 1, 0 %). Uzevši u obzir sve dijelove, meso treće kategorije je činilo najveći udio u trupu (43, 4 ± 1, 4 %), dok je najmanji udio imalo meso druge kategorije (15, 4 ± 0, 9 %). Zaključeno je da je udio osnovnih dijelova u trupu turopoljske svinje u skladu sa njenim pasminskim svojstvima, dobi, te hranidbom i načinom držanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Leščić, Lucija
UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Leščić, L. (2017) 'UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{s}\v{c}i\'{c}, Lucija}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {turopoljska svinja, trup, udio osnovnih dijelova, kategorija mesa, otvoreni sustav uzgoja}, title = {UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA}, keyword = {turopoljska svinja, trup, udio osnovnih dijelova, kategorija mesa, otvoreni sustav uzgoja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Le\v{s}\v{c}i\'{c}, Lucija}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {Turopolje pig, carcass, share of main parts, meat category, outdoor system}, title = {THE SHARE OF MAIN PARTS IN THE CARCASS OF TUROPOLJE PIG BREED REARED OUTDOOR}, keyword = {Turopolje pig, carcass, share of main parts, meat category, outdoor system}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font