Pregled bibliografske jedinice broj: 1165898
UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA
UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1165898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UDIO OSNOVNIH DIJELOVA TRUPA SVINJA TUROPOLJSKE PASMINE IZ OTVORENOG UZGOJA
(THE SHARE OF MAIN PARTS IN THE CARCASS OF TUROPOLJE PIG BREED REARED OUTDOOR)
Autori
Leščić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.12
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
turopoljska svinja, trup, udio osnovnih dijelova, kategorija mesa, otvoreni sustav uzgoja
(Turopolje pig, carcass, share of main parts, meat category, outdoor system)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi udio osnovnih dijelova u trupu svinja turopoljske pasmine, odnosno buta, leđa, lopatice, trbušno-rebranog dijela, vrata i manje vrijednih dijelova. Istraživanje je provedeno na 20 tovljenika (kastrati i nazimice), držanih u otvorenom sustavu i hranjenih prirodnim krmivima uz prihranu koncentratom. Prosječna živa masa tovljenika iznosila je 94, 8 ± 11, 5 kg, a dob 18, 5 ± 1, 4 mj. Nakon klaoničke obrade, desna polovica trupa je rasječena na osnovne dijelove, te su vaganjem utvrđene njihove mase i udjeli u trupu. Najveći prosječni udio u trupu činio je but sa 26, 8 ± 1, 2 %, a zatim trbušno-rebrani dio sa 20, 1 ± 1, 4 %, dok je najmanji udio činio vrat (9, 8 ± 1, 0 %). Uzevši u obzir sve dijelove, meso treće kategorije je činilo najveći udio u trupu (43, 4 ± 1, 4 %), dok je najmanji udio imalo meso druge kategorije (15, 4 ± 0, 9 %). Zaključeno je da je udio osnovnih dijelova u trupu turopoljske svinje u skladu sa njenim pasminskim svojstvima, dobi, te hranidbom i načinom držanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)
Profili:
Danijel Karolyi
(mentor)