Pregled bibliografske jedinice broj: 1165495
HLAPLJIVI SPOJEVI SIRA IZ MIŠINE
HLAPLJIVI SPOJEVI SIRA IZ MIŠINE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1165495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
HLAPLJIVI SPOJEVI SIRA IZ MIŠINE
(VOLATILE COMPOUNDS OF CHEESE IN A SACK)
Autori
Martinović, Filipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
30
Mentor
Marina Zekić
Ključne riječi
sir iz mišine, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS
(cheese in a sack, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS)
Sažetak
Sir iz mišine je tradicionalni hrvatski sir koji zrije u životinjskoj (jarećoj ili janjećoj) koži-mješini. U ovom završnom radu analiziran je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva sira iz mišine. Izolacija hlapljivih spojeva izvršena je mikroekstrakcijom vršnih para na čvrstoj fazi korištenjem sivog vlakna pri tri različite temperature (40, 50 i 60°C). Svi uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa na HP-5MS koloni, a dobiveni rezultati su uspoređeni. U sva tri uzorka najzastupljeniji spoj je alkohol etanol a od ostalih spojeva u uzorcima prevladavaju karboksilne kiseline i njihovi esteri.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija