Pregled bibliografske jedinice broj: 1165491
SPME-GC-MS ANALIZA SIRA IZ MIŠINE
SPME-GC-MS ANALIZA SIRA IZ MIŠINE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1165491 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SPME-GC-MS ANALIZA SIRA IZ MIŠINE
(SPME-GC-MS ANALYSIS OF CHEESE IN A SACK)
Autori
Uremović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2021
Stranica
42
Mentor
Marina Zekić
Ključne riječi
sir iz mišine, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC-MS
(cheese in a sack, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS)
Sažetak
U ovom završnom radu analiziran je sastav i sadržaj hlapljivih spojeva sira iz mišine. Izolacija hlapljivih spojeva izvršena je mikroekstrakcijom vršnih para na čvrstoj fazi korištenjem sivog vlakna pri tri različite temperature (40, 50 i 60°C). Dobiveni uzorci su analizirani vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa na HP-5MS koloni. Svi uzorci sadrže karboksilne kiseline i estere, a u svim uzorcima pronađen je i alkohol etanol.U sva tri uzorka je najveći sadržaj karboksilnih kiselina a zanimljivo je što njihov sadržaj raste sa temperaturom ekstrakcije. Ovakvi rezultati se mogu objasniti time da pri povišenoj temperaturi vjerojatno dolazi do hidrolize estera čime nastaje veći sadržaj kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija