Pregled bibliografske jedinice broj: 1165255
Značaj tartufa u turističkoj ponudi destinacije i gastronomije u Istri
Značaj tartufa u turističkoj ponudi destinacije i gastronomije u Istri, 2020., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1165255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj tartufa u turističkoj ponudi destinacije i
gastronomije u Istri
(The importance of truffles in the tourist offer of
destinations and gastronomy in Istria)
Autori
Gogić, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
13.10
Godina
2020
Stranica
60
Mentor
Jurišić, Marijana
Ključne riječi
tartufi ; turistička ponuda ; turistička destinacija ; gastronomija ; Istra
(truffles ; tourist offer ; tourist destination ; gastronomy ; Istria)
Sažetak
U ovom radu sustavno se razmatra se značaj tartufa u turističkoj ponudi destinacije, ali i gastronomije u Istri. Kako bi se što bolje prikazao značaj tartufa u turističkoj ponudi destinacije i gastronomije, u radu se dao teorijski osvrt i definicije termina kao što su turistička destinacija, turistička atrakcija, turistički resurs i manifestacija, a sve u cilju boljeg poznavanja terminoloških okvira, ali i čimbenika koju utječu na oblikovanje turističke ponude te uloge i značaja koje tartufi kroz svoj potencijal mogu dati ponudi i gastronomiji, obzirom da ovdje govorimo o prehrambenoj namirnici. Proširenje konteksta i perspektive unutar koje se u ovom radu promatraju tartufi, doneseno je kroz, najprije teorijsku, analizu pojmova gastronomije i turizma, a potom i kroz detaljniji prikaz međuodnosa turizma i gastronomije. Kako bi se istaknula važnost tartufa u turizmu i gastronomiji Istre, najprije su izneseni podaci o ovom hrvatskom poluotoku. Elementi o kojima se govorilo su geografski položaj i reljef Istre, vrste tla te klimatski uvjeti. Nakon toga upoznali smo se glavnim odrednicama turističke ponude i gastronomije Istre u čijem su fokusu naravno bili tartufi kao općeprihvaćena asocijacija istih, a dani su i zanimljivi podaci o njihovim obilježjima, nutritivnim sastojcima, staništima na kojima uspijevaju te najzastupljenijim vrstama. Glavne preporuke za daljnji razvoj istarske gastronomije i turističke ponude odnose se na unaprjeđenje promocije i marketinga tartufa kao turističkog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne društvene znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira, Split
Profili:
Marijana Jurišić
(mentor)