Pregled bibliografske jedinice broj: 1165078
Određivanje biogenih amina u hrvatskim vinima
Određivanje biogenih amina u hrvatskim vinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za forenzične znanosti, Split
CROSBI ID: 1165078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje biogenih amina u hrvatskim vinima
(Determination of biogenic amines in croatian wines)
Autori
Rohtek, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za forenzične znanosti
Mjesto
Split
Datum
14.11
Godina
2018
Stranica
33
Mentor
Ljubenkov, Ivica
Neposredni voditelj
Mitar, Ivana
Ključne riječi
hrvatska vina ; biogeni amini ; HPLC ; zemljopisno podrijetlo
(Croatian wines ; biogenic amines ; HPLC ; geographical origin)
Sažetak
Cilj: Odrediti koncentraciju biogenih amina u 48 uzoraka hrvatskih domaćih vinia vinskih podregija, Hrvatsko Zagorje (Kontinentalna regija) i Dalmacije (Primorska regija). Metode: Uzorci vina domaćih proizvođača iz kontinentalne regije (Hrvatsko zagorje) te iz primorske regije (Dalmacija). Uzorci su određivani HPLC metodom, prethodno derivatizirani s dansil kloridom. Rezultati: Metoda je primijenjena za otkrivanje i određivanje koncentracija 11 biogenih amina u uzorcima. Utvrđeno je da su dalmatinska crna i bijela vina karakterizirana triptaminom (0, 23-1, 22 mg L-1), putrescinom (0, 41-7, 5 mg L-1) i etanolaminom (2, 87-24, 32 mg L-1). Bijela vina iz Hrvatskog Zagorja bogata su sadržajem izopentilamina (0, 31-1, 47 mg L-1), putrescina (0, 27-1, 49 mg L-1) i etanolamina (3, 80-17, 96 mg L- 1). Za razliku od bijelih vina iz Hrvatskog Zagorja, u crnim vinima podjednako su zastupljeni svi biogeni amini osim etilamina. Zaključak: Ovaj rad je pokazao da sadržaj biogenih amina može biti faktor diferencijacije za sortu grožđa i zemljopisno podrijetlo crnih vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za forenzične znanosti