Pregled bibliografske jedinice broj: 1163665
Zadovoljstvo turista gastronomskom ponudom kontinentalne Hrvatske
Zadovoljstvo turista gastronomskom ponudom kontinentalne Hrvatske // 10th International scientific conference Globalisation challenges and the social-economic environment of the EU / Starc, Jasmina (ur.).
Novo Mesto: University of Novo mesto Press, 2021. str. 34-47 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1163665 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zadovoljstvo turista gastronomskom ponudom
kontinentalne Hrvatske
(Satisfaction of tourists with the gastronomic offer
of continental Croatia)
Autori
Alkier, Romina ; Milojica, Vedran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
10th International scientific conference Globalisation challenges and the social-economic environment of the EU
/ Starc, Jasmina - Novo Mesto : University of Novo mesto Press, 2021, 34-47
ISBN
978-961-6770-50-7
Skup
10th International Scientific Conference Globalisation challenges and the social-economic environment of the EU
Mjesto i datum
Novo Mesto, Slovenija, 20.05.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
gastronomija ; gastronomski turizam ; kontinentalna Hrvatska
(Gastronomy ; gastronomic tourism ; continental Croatia)
Sažetak
Danas gastronomija predstavlja daleko značajniji element turističke ponude destinacije nego što je to bilo prije nekoliko desetaka godina. Suvremeni turisti istu više ne promatraju kao zadovoljenje primarnih potreba, već kao priliku za nove doživljaje i iskustva, s obzirom da gastronomija predstavlja element nematerijalne kulturne baštine turističke destinacije, što značajno doprinosi njezinoj prepoznatljivosti i konkurentnosti na turističkom tržištu. Brojne svjetske destinacije su prepoznale važnost razvoja gastronomskog turizma, te aktivno rade na njegovom razvoju kako bi očuvale vlastitu tradiciju od zaborava, te potaknule prijašnje i nove posjetitelje da odaberu njihovu destinaciju (ponovno) za godišnji odmor. Gastronomska ponuda kontinentalne Hrvatske posjeduje značajnu poveznicu sa njezinim geografskim položajem i povijesnom tradicijom, te nudi brojne i jedinstvene delicije prepoznate diljem svijeta. Međutim, postavlja se pitanje do koje mjere je njezin gastronomski turizam razvijen? Svrha ovog rada je utvrditi trenutno stanje razvoja gastronomskog turizma kontinentalne Hrvatske. Metodologija ovog rada se zasniva na analizi objavljenih znanstvenih i stručnih radova iz područja gastronomskog turizma, te na podacima studije TOMAS stavovi i potrošnja u Hrvatskoj za 2019. godinu. U radu će se prikazati profil suvremenog turista, te njegovi stavovi prema gastronomskoj ponudi kontinentalne Hrvatske. Na osnovu nalaza će se ponuditi razvojne smjernice i model lanca vrijednosti gastronomske ponude kontinentalne Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija,
Veleučilište PAR