Pregled bibliografske jedinice broj: 1163519
Utjecaj procesnih parametara na brzinu ultrafiltracije vina
Utjecaj procesnih parametara na brzinu ultrafiltracije vina // 9. Ružičkini dani / JANOVIĆ, Zvonimir (ur.).
Vukovar: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 48-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1163519 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara na brzinu
ultrafiltracije vina
(Influence of the process parameters on
ultrafiltration wine rate)
Autori
TOMAS, Srećko ; BLUHA, Ljiljana'
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
9. Ružičkini dani
/ JANOVIĆ, Zvonimir - Vukovar : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998, 48-48
ISBN
953-96041-6-8
Skup
IX. Ružičkini dani, 18. i 19. VI. 1998. Vukovar
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 18.06.1998. - 19.06.1998
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Utjecaj procesnih parametara na brzinu ultrafiltracije vina
(Influence of the process parameters on ultrafiltration wine rate)
Sažetak
U ovom radu istražen je utjecaj procesnih parametara na brzinu ultrafiltracije vina. lstraživanje je provedeno na laboratorijskom uređaju za ultrafiltraciju s cijevnim modulom. Pri konstantnoj temperaturi i konstantnom ulaznom tlaku, mjereno je vrijeme potrebno za dobivanje određenog volumena filtriranog vina, uz odabrane veličine pora membrane, brzine recirkulacije i upotrebe statičkog miksera. Rezultati pokazuju da brzina ultrafiltracije u svakom slučaju s vremenom opada, s tim da je to opadanje u početku ultrafiltracije naglo, da bi nakon izvjesnog vremena to opadanje bilo znatno sporije ili čak nakon duljeg vremena brzina ultrafiltracije dostiže približno konstantnu vrijednost. Ovo se može pripisati tome što se u početku ultrafiltracije stvara sekundarna membrana koju čine krute čestice koje se nalaze u vinu, a kada je ta membrana stvorena brzina ultrafiltracije se ustaljuje. Osim toga uočeno je da brzina ultrafiltracije bitno raste s porastom veličine pora membrane, šlo je i razumljivo. Također, s povećanjem brzine recirkulacije vina raste i brzina ultrafiltracije, jer se time smanjuje debljina sekundarne membrane, a iz istog razloga brzina ultrafiltracije je veća u slučaju kada se upotrebljava statički mikser u odnosu na slučaj kada se radi bez statičkog miksera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija