Pregled bibliografske jedinice broj: 1163442
Uporaba nusproizvoda iz proizvodnje maslinova ulja
Uporaba nusproizvoda iz proizvodnje maslinova ulja // 3. studentski kongres Okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem
Krk, Hrvatska ; Rijeka, Hrvatska, 2019. (poster, domaća recenzija, neobjavljeni rad, ostalo)
CROSBI ID: 1163442 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporaba nusproizvoda iz proizvodnje maslinova ulja
(Use of by-products from olive oil production)
Autori
Granić, Glorija ; Nuić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo
Skup
3. studentski kongres Okolišnog zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Krk, Hrvatska ; Rijeka, Hrvatska, 26.09.2019. - 27.09.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Proizvodnja maslinova ulja ; Nusproizvodi ; Ponovna uporaba ; Održivi razvoj
(Olive oil production ; By-products ; Reuse ; Sustainable development)
Sažetak
Proizvodnjom maslinova ulja nastaje velika količina čvrstog otpada (komina masline) kao i otpadne (vegetativne) vode. Otpadni tokovi vrlo su opterećeni organskim tvarima, posebice fenolima, sklavenom, tokoferolima, pektinom, oligosaharidima te polimerinom i imaju nisku pH vrijednost te se kao takvi ne smiju odložiti ili ispustiti u okoliš bez prethodne obrade. Budući da obrada otpadnih voda i odlaganje čvrstog otpada iziskuje velike financijske izdatke, u posljednje vrijeme sve se više istražuju načini njihove ponovne uporabe. Pregledom dostupne literature vidljivo je da nekoliko istraživačkih skupina s područja Mediteranskog bazena već duže vrijeme radi na istraživanju mogućnosti ponovnog iskorištenja komine masline i vegetativne vode. Alternativnu uporabu predstavljaju dvije moguće primjene: ponovna uporaba visokovrijednih prirodnih sastojaka njihovom izolacijom iz nusproizvoda i konverzija nusproizvoda u nove proizvode. Time oni prestaju biti bezvrijedan otpad i postaju potencijalne sirovine za dobivanje novih proizvoda s dodanom vrijednošću. S druge pak strane, konverzija otpada u nove proizvode provodi se biološkim, kemijskim i fizikalnim metodama. Biološkim metodama razgradnja organskih tvari događa se metaboličkim djelovanjem bakterija, kemijskom razgradnjom dolazi do potpune oksidacije dok se fizikalnim metodama evaporacijom vode kao krajnji produkt dobiva talog s visokim sadržajem ulja. Tim postupcima moguće je proizvesti energiju (proizvodnja bioplina ili sagorijevanje u pećima za biomasu), hranjive supstrate kao dodatak gnojivu, vodu koja se može koristiti za navodnjavanje ili talog kojeg je moguće kvalitetno kompostirati s drugim poljoprivrednim ostacima. Ponovnom uporabom otpada iz proizvodnje maslinova ulja moguće je ostvariti sve ciljeve održivog razvoja budući da se količina otpada smanjuje uz istovremeno ekološki prihvatljivo dobivanje novih proizvoda i visokovrijedne energije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija