Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1163232

Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti


Pavličević, Katarina
Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1163232 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti
(Influence of the Addition of Different Emulsifiers on the Properties of Sweet Spreads with Reduced Calorie Values)

Autori
Pavličević, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
06.12

Godina
2021

Stranica
50

Mentor
Ačkar, Đurđica

Neposredni voditelj
Barišić, Veronika

Ključne riječi
kakaova ljuska ; PGPR ; citrem ; ksilitol
(cocoa shell ; PGPR ; citrem ; xylitol)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je bio ispitati utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem- proizvoda bez šećera s dodatkom kakaove ljuske i zaslađivača. Krem-proizvod je proizveden u kugličnom mlinu pri temperaturi od 50 °C s 3 kg kuglica te 60 okretaja po minuti. Krem-proizvodi su imali različite omjere kakaove ljuske i ksilitola (~50:50, ~40:60, ~30:70, ~20:80, ~10:90, 0:100) i stevije kao zamjenu za šećer. Nakon proizvodnje krem-proizvoda ispitivala su se sljedeća svojstva: boja, koloidna stabilnost, tekstura, aktivitet vode, specifični volumen i prividna gustoća. Dodatkom kakaove ljuske je došlo do znatne promjene boje, no kako se smanjivao udio kakaove ljuske, a povećavao udio ksilitola uzorci su bili sve svjetliji. Koloidna stabilnost se povećavala kod uzoraka koji su sadržavali PGPR i citrem. Aktivitet vode se povećavao dodatkom PGPR- a i citrema i smanjenjem udjela kakaove ljuske. Dodatkom kakaove ljuske se povećavala čvrstoća i otpor smicanju, ali dodatkom PGPR ili citrema mazivost je bila poboljšana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Veronika Barišić (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pavličević, Katarina
Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pavličević, K. (2021) 'Utjecaj dodatka različitih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavli\v{c}evi\'{c}, Katarina}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {kakaova ljuska, PGPR, citrem, ksilitol}, title = {Utjecaj dodatka razli\v{c}itih emulgatora na svojstva krem-namaza smanjene kalorijske vrijednosti}, keyword = {kakaova ljuska, PGPR, citrem, ksilitol}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavli\v{c}evi\'{c}, Katarina}, year = {2021}, pages = {50}, keywords = {cocoa shell, PGPR, citrem, xylitol}, title = {Influence of the Addition of Different Emulsifiers on the Properties of Sweet Spreads with Reduced Calorie Values}, keyword = {cocoa shell, PGPR, citrem, xylitol}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font