Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1163

Kakvoća brašna OS kultivara pšenice


Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Horvat, Daniela; Drezner, Georg
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice // Poljoprivreda, 2 (1996), 1-2; 67-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice
(Flower quality of OS wheat cultivars)

Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg

Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 2 (1996), 1-2; 67-75

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
brašno; kultivar; pšenica; kakvoća; kemijski pokazatelji; reološke osobine
(flower; cultivar; wheat; quality; chemical properties; rheological properties)

Sažetak
Kakvoća brašna ispitana je u 11 kultivara pšenice Poljoprivrednog instituta u Osijeku uroda 1994. i 1995. godine. U brašnu ispitivanih kultivara je određena količina bjelančevina, količina vlažnog glutena, sedimentacijska vrijednost i broj padanja te reološke osobine tijesta (farinografske i ekstenzografske). Rezultati su pokazali da je prosječna količina bjelančevina iznosila 13.16%, količina vlažnog glutena 33.0%, sedimentacijska vrijednost 39.37 ml i broj padanja 374 u brašnu OS kultivara uroda 1994. godine. Prema farinološkim karakteristikama ispitivani kultivari su iste godine pripadali A2 i B1 kvalitetnoj skupini. U brašnu ispitivanih kultivara uroda 1995. godine prosječna količina bjelančevina je bila 12.21%, količina vlažnog glutena 31.56%, sedimentacijska vrijednost 41.49 ml i broj padanja 267. U toj godini ispitivani OS kultivari su prema farinološkim karakteristikama pripadali B1 i B2 kvalitetnoj skupini. Ispitivanja kakvoće brašna OS kultivara su pokazala, da su značajne razlike postojale u količini bjelančevina i broju padanja te farinološkim karakteristikama tijesta u odnosu na godinu ispitivanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Georg Drezner (autor)

Avatar Url Rezica Sudar (autor)

Avatar Url Daniela Horvat (autor)

Avatar Url Zorica Jurković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurković, Zorica; Sudar, Rezica; Horvat, Daniela; Drezner, Georg
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice // Poljoprivreda, 2 (1996), 1-2; 67-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Jurković, Z., Sudar, R., Horvat, D. & Drezner, G. (1996) Kakvoća brašna OS kultivara pšenice. Poljoprivreda, 2 (1-2), 67-75.
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Horvat, Daniela and Drezner, Georg}, year = {1996}, pages = {67-75}, keywords = {bra\v{s}no, kultivar, p\v{s}enica, kakvo\'{c}a, kemijski pokazatelji, reolo\v{s}ke osobine}, journal = {Poljoprivreda}, volume = {2}, number = {1-2}, issn = {1330-7142}, title = {Kakvo\'{c}a bra\v{s}na OS kultivara p\v{s}enice}, keyword = {bra\v{s}no, kultivar, p\v{s}enica, kakvo\'{c}a, kemijski pokazatelji, reolo\v{s}ke osobine} }
@article{article, author = {Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica and Horvat, Daniela and Drezner, Georg}, year = {1996}, pages = {67-75}, keywords = {flower, cultivar, wheat, quality, chemical properties, rheological properties}, journal = {Poljoprivreda}, volume = {2}, number = {1-2}, issn = {1330-7142}, title = {Flower quality of OS wheat cultivars}, keyword = {flower, cultivar, wheat, quality, chemical properties, rheological properties} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font