Pregled bibliografske jedinice broj: 1163
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice // Poljoprivreda, 2 (1996), 1-2; 67-75 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1163 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kakvoća brašna OS kultivara pšenice
(Flower quality of OS wheat cultivars)
Autori
Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica ; Horvat, Daniela ; Drezner, Georg
Izvornik
Poljoprivreda (1330-7142) 2
(1996), 1-2;
67-75
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
brašno; kultivar; pšenica; kakvoća; kemijski pokazatelji; reološke osobine
(flower; cultivar; wheat; quality; chemical properties; rheological properties)
Sažetak
Kakvoća brašna ispitana je u 11 kultivara pšenice Poljoprivrednog instituta u Osijeku uroda 1994. i
1995. godine. U brašnu ispitivanih kultivara je određena količina bjelančevina, količina vlažnog
glutena, sedimentacijska vrijednost i broj padanja te reološke osobine tijesta (farinografske i
ekstenzografske). Rezultati su pokazali da je prosječna količina bjelančevina iznosila 13.16%,
količina vlažnog glutena 33.0%, sedimentacijska vrijednost 39.37 ml i broj padanja 374 u brašnu
OS kultivara uroda 1994. godine. Prema farinološkim karakteristikama ispitivani kultivari su iste
godine pripadali A2 i B1 kvalitetnoj skupini. U brašnu ispitivanih kultivara uroda 1995. godine
prosječna količina bjelančevina je bila 12.21%, količina vlažnog glutena 31.56%,
sedimentacijska vrijednost 41.49 ml i broj padanja 267. U toj godini ispitivani OS kultivari su
prema farinološkim karakteristikama pripadali B1 i B2 kvalitetnoj skupini. Ispitivanja kakvoće
brašna OS kultivara su pokazala, da su značajne razlike postojale u količini bjelančevina i broju
padanja te farinološkim karakteristikama tijesta u odnosu na godinu ispitivanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)