Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1162842

Mediteranska prehrana


Premec, Mateja
Mediteranska prehrana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel prehrambene tehnologije, Koprivnica


CROSBI ID: 1162842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mediteranska prehrana
(Mediterranean diet)

Autori
Premec, Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel prehrambene tehnologije

Mjesto
Koprivnica

Datum
15.09

Godina
2021

Stranica
48

Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija

Ključne riječi
mediteranska prehrana ; Koprivničko-križevačka županija ; piramida mediteranske prehrane
(Mediterranean food ; Koprivnica-Križevci county ; Mediterranean food pyramid)

Sažetak
Mediteranska je prehrana poseban oblik prehrane karakterističan za osobe s takozvanog mediteranskog područja. Karakterizira ju prehrana u kojoj su manje zastupljene obrađene namirnice, a preferiraju se riba, voće, povrće te nerafinirano zrno. U ovoj se prehrani umjereno konzumira alkohol, preporučljivo je da se uz obrok pije manja količina crvenog vina koje štiti kardiovaskularni sustav, a uravnotežen je i odnos ugljikohidrata, masti i proteina. Istraživanja su pokazala da je mediteranska prehrana zaštitni faktor zdravlja, to jest da ovaj oblik prehrane čuva čovjekovo zdravlje. Uz ovaj oblik prehrane preporuča se umjerena tjelesna aktivnost, a za mediteransku prehranu znanstvenici govore da je oblik zdrave prehrane. U ovome se radu proučava mediteranska prehrana, a daju se odgovori na sljedeća pitanja: Što je to mediteranska prehrana i kada se o njoj uopće počelo promišljati? Koje su namirnice zastupljene, a koje se ne bi trebale nalaziti u ovome obliku prehrane? Kako je sastavljena piramida mediteranske prehrane? Koji su makronutrijenti zastupljeni u mediteranskoj prehrani? Primarni cilj ovoga rada je istražiti zastupljenost namirnica iz segmenta mediteranske prehrane u općoj populaciji Koprivničko-križevačke županije. Ovim radom istražuje se u kojoj je mjeri opća populacija Koprivničko-križevačke županije upoznata s konceptom mediteranske prehrane, koliko često se na području ove županije jede riba, koliko je u prehrani zastupljeno maslinovo ulje te hrani li se opća populacija Koprivničko-križevačke županije prema načelima mediteranske prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Natalija Uršulin-Trstenjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Premec, Mateja
Mediteranska prehrana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel prehrambene tehnologije, Koprivnica
Premec, M. (2021) 'Mediteranska prehrana', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel prehrambene tehnologije, Koprivnica.
@phdthesis{phdthesis, author = {Premec, Mateja}, year = {2021}, pages = {48}, keywords = {mediteranska prehrana, Koprivni\v{c}ko-kri\v{z}eva\v{c}ka \v{z}upanija, piramida mediteranske prehrane}, title = {Mediteranska prehrana}, keyword = {mediteranska prehrana, Koprivni\v{c}ko-kri\v{z}eva\v{c}ka \v{z}upanija, piramida mediteranske prehrane}, publisherplace = {Koprivnica} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Premec, Mateja}, year = {2021}, pages = {48}, keywords = {Mediterranean food, Koprivnica-Kri\v{z}evci county, Mediterranean food pyramid}, title = {Mediterranean diet}, keyword = {Mediterranean food, Koprivnica-Kri\v{z}evci county, Mediterranean food pyramid}, publisherplace = {Koprivnica} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font