Pregled bibliografske jedinice broj: 1162842
Mediteranska prehrana
Mediteranska prehrana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel prehrambene tehnologije, Koprivnica
CROSBI ID: 1162842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mediteranska prehrana
(Mediterranean diet)
Autori
Premec, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel prehrambene tehnologije
Mjesto
Koprivnica
Datum
15.09
Godina
2021
Stranica
48
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
mediteranska prehrana ; Koprivničko-križevačka županija ; piramida mediteranske prehrane
(Mediterranean food ; Koprivnica-Križevci county ; Mediterranean food pyramid)
Sažetak
Mediteranska je prehrana poseban oblik prehrane karakterističan za osobe s takozvanog mediteranskog područja. Karakterizira ju prehrana u kojoj su manje zastupljene obrađene namirnice, a preferiraju se riba, voće, povrće te nerafinirano zrno. U ovoj se prehrani umjereno konzumira alkohol, preporučljivo je da se uz obrok pije manja količina crvenog vina koje štiti kardiovaskularni sustav, a uravnotežen je i odnos ugljikohidrata, masti i proteina. Istraživanja su pokazala da je mediteranska prehrana zaštitni faktor zdravlja, to jest da ovaj oblik prehrane čuva čovjekovo zdravlje. Uz ovaj oblik prehrane preporuča se umjerena tjelesna aktivnost, a za mediteransku prehranu znanstvenici govore da je oblik zdrave prehrane. U ovome se radu proučava mediteranska prehrana, a daju se odgovori na sljedeća pitanja: Što je to mediteranska prehrana i kada se o njoj uopće počelo promišljati? Koje su namirnice zastupljene, a koje se ne bi trebale nalaziti u ovome obliku prehrane? Kako je sastavljena piramida mediteranske prehrane? Koji su makronutrijenti zastupljeni u mediteranskoj prehrani? Primarni cilj ovoga rada je istražiti zastupljenost namirnica iz segmenta mediteranske prehrane u općoj populaciji Koprivničko-križevačke županije. Ovim radom istražuje se u kojoj je mjeri opća populacija Koprivničko-križevačke županije upoznata s konceptom mediteranske prehrane, koliko često se na području ove županije jede riba, koliko je u prehrani zastupljeno maslinovo ulje te hrani li se opća populacija Koprivničko-križevačke županije prema načelima mediteranske prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)