Pregled bibliografske jedinice broj: 1162794
Uloga prehrane u očuvanju zdravlja sportaša - prikaz slučaja hrvača
Uloga prehrane u očuvanju zdravlja sportaša - prikaz slučaja hrvača, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162794 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga prehrane u očuvanju zdravlja sportaša - prikaz
slučaja hrvača
(The role of nutrition in maintaining the health of
athletes - a case report of wrestlers)
Autori
Štajduhar, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
05.10
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
prehrana ; energija ; hrvanje ; probava ; makro i mikronutrijenti
(nutrition ; energy ; wrestling ; digestion ; macro and micronutrients)
Sažetak
Zdrava i uravnotežena prehrana te optimalna hidracija organizma nužni su za postizanje vrhunske učinkovitosti sportaša. Prioritet prehrane sportaša zadovoljavanje je energetskih potreba organizma. Optimalan dnevni unos energije varira od osobe do osobe i ovisi o spolu, dobi, visini, masi i tjelesnoj aktivnosti. Energetska ravnoteža postignuta pravilnim unosom svih makro i mikronutrijenata omogućava učinkovitiji trening i oporavak. Pravilnim izborom namirnica tijelo sportaša se opskrbljuje energijom koja mu je prijeko potrebna za pravilno funkcioniranje te učinkovit trening i natjecanje. Cilj rada je opisati i naglasiti važnost i značaj pravilne prehrane za očuvanje zdravlja i sportsku izvedbu kod sportaša. U radu ćemo prikazati slučaj prehrane hrvača, približiti Vam hrvanje kao sport kroz njegovu povijest, te objasniti funkcionalne sposobnosti u hrvanju. Također ćemo prikazati prehranu kao metodu oporavka sportaša te primjere jelovnika u različitim ciklusima postizanja sportske forme. Za kvalitetnu prehranu neophodno je poznavanje načina funkcioniranja probavnog sustava, raspoložive hrane i njenih značajki, kao i potrošnje vlastitog organizma i njegovih potreba. Osnovu sportske prehrane karakteriziraju tri osnovne skupine hranjivih tvari: ugljikohidrati, bjelančevine i masti. To su hranjive tvari koje tijelu pružaju energiju i osiguravaju mu regeneraciju. Vitamini, minerali i ostali mikroelementi, zajedno s vodom, pomažu u upotrebljavanju osnovnih hranjivih tvari i brojne zaštitne funkcije u tijelu, a ne smijemo zanemariti niti antioksidanse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)