Pregled bibliografske jedinice broj: 1162759
Prehrana korisnika doma za starije i nemoćne osobe
Prehrana korisnika doma za starije i nemoćne osobe, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162759 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana korisnika doma za starije i nemoćne osobe
(Nutrition of the elderly in nursing homes)
Autori
Mlinarić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
12.11
Godina
2020
Stranica
53
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
starenje ; pravilna prehrana ; domovi za starije i nemoćne osobe ; nutritivni status ; medicinska sestra
(aging ; proper nutrition ; nursing home ; nutritional status ; nurse)
Sažetak
Starenje je fiziološki nepovratan proces koji započinje već od rođenja samog čovjeka. Tijekom procesa starenja dolazi do različitih fizioloških, psiholoških te socioloških promjena u životu pojedinca. Starost je period života u kojem čovjek postepeno slabi te dolazi do čina umiranja. Prehrana čovjeka u starijoj dobi ima izrazito veliku važnost u kvaliteti života te samom zdravlju. Nepravilna prehrana može dovesti do ozbiljnih poteškoća i komplikacija u zdravlju starijih osoba, što se može predočiti nutritivnom procjenom statusa pojedinaca. Nutritivni status ukazuje na status uhranjenosti osobe, samo procjenu provode stručnjaci, najčešće su to liječnici opće obiteljske medicine ili nutritivni timovi (liječnici, medicinske sestre, nutricionisti i farmaceuti). Prehrana u domovima za starije i nemoćne osobe je izrazito važna, mora biti točno određena propisima. Medicinska sestra ima veliku i važnu ulogu u hranjenju korisnika domova, prema svakom korisniku je potrebno prilagoditi se, pošto svi imaju svoje različite potrebe i mogućnosti. Cilj ovog rada je ispitati nutritivni status korisnika u domu za starije i nemoćne osobe. Kroz njihove odgovore na izjave možemo uvidjeti njihove navike i poteškoće vezane uz prehranu. Postavljena je početna hipoteza istraživanja, koja je i na kraju dokazana. Veći dio ispitanika pripada skupini umjerenog nutritivnog rizika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)