Pregled bibliografske jedinice broj: 1162750
Stavovi građana o kupnji i poštivanju sanitarno- higijenskih pravila prilikom nabavke prehrambenih proizvoda
Stavovi građana o kupnji i poštivanju sanitarno- higijenskih pravila prilikom nabavke prehrambenih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stavovi građana o kupnji i poštivanju sanitarno-
higijenskih pravila prilikom nabavke prehrambenih
proizvoda
(Citizens opinions on buying and compliance of
sanitary rules while buying food products)
Autori
Lovrek, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
38
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
prehrana ; koronavirus ; izolacija ; kupovina ; higijena
(nutrition ; coronavirus ; isolation ; purchase ; hygiene)
Sažetak
Pravilna prehrana ključna je za očuvanje zdravlja i unaprjeđenje istog. Važna je komponenta tijekom odrastanja i odrasle dobi. Svijet se suočava sa jednim od najvećih izazova, pandemijom koronavirusa. Zbog nametnutih mjera, s ciljem prevencije i smanjenja širenja zaraze, velik dio stanovništva susreće se sa novim, dosad nepoznatim načinom života. Kao posljedica ograničavanja odlaska u trgovine, mnogo ljudi poseže za kupovinom veliki i nepotrebnih količina hrane. Također zbog nedostupnosti svježih namirnica, sve više ljudi okreće se konzumaciji procesiranih proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid o stavu građana o kupnji i nabavci prehrambenih proizvoda i mogućnosti kontrole pravilne prehrane zbog izolacije za vrijeme pandemije koronavirusa. U istraživanju je ukupno sudjelovalo 890 osoba, ali zbog neispravno popunjenih obrazaca, uključeno je 856 sudionika, od čega je 649 (74%) ženskog spola, a 207 (24%) muškog spola. Najviše sudionika, 307 (36%) je u dobi od 35 do 44 godine. Rezultati istraživanja pokazuju da se većina sudionika uglavnom pridržava sanitarno-higijenskih pravila tijekom i nakon kupovine namirnica, da je i u vrijeme krizne situacije prilikom odabira namirnica najvažnija sama kvaliteta proizvoda te da su najtraženiji svježi proizvodi. Više od 70% sudionika smatra da konzumira određene namirnice u većim količinama nego u normalnim uvjetima. Iako se svijet nalazi u kriznoj situaciji, vođenje brige o vlastitom zdravlju uvijek mora biti jedan od prioriteta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)