Pregled bibliografske jedinice broj: 1162742
Celijakija - prikaz slučaja
Celijakija - prikaz slučaja, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Celijakija - prikaz slučaja
(Celiac disease - case report)
Autori
Draganić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
27
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
celijakija ; bezglutenska prehrana ; sestrinske dijagnoze
(celiac disease ; gluten-free diet ; nursing diagnoses)
Sažetak
Donedavno se celijakija smatrala rijetkom bolešću u bijele djece i prvenstveno su je karakterizirali gastrointestinalni problemi. Današnja su saznanja različita, pa se danas smatra uobičajenom, autoimunom bolešću, koja se može javiti kod ljudi svih dobnih, rasnih i etničkih skupina. Dakle, celijakija je jedna od najčešćih kroničnih gastroenteroloških, dječjih i sistemskih bolesti. Klasifikaciju celijakije možemo promatrati s nekoliko aspekata, kao klasični oblik bolesti, zatim kao atipičnu bolest, te kao asimptomatsku (tihu) bolest i kao latentnu bolest. Treba napomenuti da postoji čitav spektar različitih simptoma ove bolesti. Dakle, neki od simptoma celijakije u djetinjstvu su sljedeći: kronični proljev, povraćanje, povećani volumen trbuha, gubitak težine, umor, mlitavi mišići itd., Dok simptomi u odrasloj dobi uključuju sljedeće: gubitak kilograma, proljev, anoreksija, mučnina, povraćanje, anksioznost, depresija i niz drugih općih, gastrointestinalnih, metaboličkih i endokrinih, mišićno-koštanih, neuroloških / psihijatrijskih i reproduktivnih i kožnih simptoma. Što se tiče dijagnoze celijakije, nakon identificiranja pacijenta kod kojeg se sumnja na ovu bolest, potrebno je provesti početno testiranje kod onih pacijenata koji u svakodnevnoj prehrani koriste hranu bez glutena. Početno ispitivanje provodi se serološkim metodama. Rano dijagnosticiranje može spriječiti komplikacije ove bolesti, a jedina terapija je prehrana bez glutena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)