Pregled bibliografske jedinice broj: 1162740
Prehrambene prilagodbe obitelji s djecom u vrijeme COVID-19
Prehrambene prilagodbe obitelji s djecom u vrijeme COVID-19, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162740 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene prilagodbe obitelji s djecom u vrijeme
COVID-19
(Nutritional adjustments of families with children at
the time of COVID-19)
Autori
Danonić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
49
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
COVID-19 ; prehrambene prilagodbe ; pravilna prehrana ; obitelj
(COVID-19 ; dietary adjustments ; proper nutrition ; family)
Sažetak
Obitelj je glavna odrednica prehrambenog ponašanja djece i drugih članova u obitelji. Prekomjerna tjelesna težina i pretilost povećali su se u svijetu. Dobrim prehrambenim navikama stečenim u dječjoj dobi prevenira se razvoj pretilosti u odrasloj dobi. Obitelji može oblikovati prehrambeno ponašanje djece pružajući zdravu hranu kod kuće, planiranje izbora hrane, poticanjem zdrave prehrane i promicanjem obiteljskih obroka. Odnos između hrane i obitelji ima važnu ulogu u prevenciji i liječenju pretilosti kod djece. Obiteljski obroci pokazuju se važnim ritualom za interakciju, očuvanje bliskosti odnosa, rješavanje sukoba, izražavanje osjećaja, te pružanje emocionalne podrške. Zbog smanjenja društvenih kontakata i nepovoljne epidemiološke situacije povodom COVID-19 virusa, potrebno je bilo pravilno raspolagati vremenom i novcem koji će se uložiti u prehrambene proizvode. Cilj ovog istraživačkog rada bio je procijeniti prehrambene prilagodbe obitelji s djecom u vrijeme COVID-19 virusne infekcije. Prehrana ima značajan utjecaj na imunološki sustav i osjetljivost na bolesti. U prosincu 2019. godine zabilježen je prvi slučaj COVID-19 virusa u Wuhanu, najvećem gradskom području u kineskoj provinciji Hubei. Virus je veoma zarazan i globalno se brzo proširio. Pravila prehrana bogata željezom, cinkom i vitaminima A, E, B6 i B12 doprinosi održavanju imunološkog sustava na razini koja može smanjiti osjetljivost na bolesti. Veliku ulogu u prevenciji upale pluća ima vitamin D. Vitamin D štiti dišne puteve tako što stvara protuupalne stanice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)