Pregled bibliografske jedinice broj: 1162734
Uloga suplemenata i prehrambenih proizvoda u kvalitetnom osiguranju acido-baznog statusa organizma
Uloga suplemenata i prehrambenih proizvoda u kvalitetnom osiguranju acido-baznog statusa organizma, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga suplemenata i prehrambenih proizvoda u
kvalitetnom osiguranju acido-baznog statusa
organizma
(The role of supplements and food products in quality
assurance of the acid-base status of the organism)
Autori
Bogdan, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
23.07
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Meštrović, Tomislav ; Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
suplementi ; prehrambeni proizvodi ; acidobazni status ; probiotici ; mikrobiota
(supplements ; food ; probiotics ; acid-base balance ; microbiota)
Sažetak
Acido-bazni ili kiselo-lužnati status podrazumijeva održavanje stalne koncentracije vodikovih iona u stanicama i tjelesnim tekućinama, odnosno stalni pH, a vrijednosti pH krvi kreću se od 7.35 do 7.45, dok se neravnoteža očituje acidozom ili alkalozom. Neizostavna uloga u acido- baznoj ravnoteži je i uloga ljudske mikrobiote. Poremećena funkcija mikrobiote tj. disbioza, može se korigirati probiotičkim suplementima, s dovoljnim brojem kvalitetnog bakterijskog soja otpornog na prolazak kroz gornje probavne organe. Najbolje rezultate pak ostvaruje kombinacija probiotika s fermentiranim proizvodima. Za održavanje acidobazne ravnoteže važna je i prehrana, koja je sve češći predmet interesa znanstvenika. Naime, smatra se da sva hrana unosom u organizam otpušta kisele ili lužnate ione, a što je moguće odrediti pomoću PRAL vrijednosti (potencijalno opterećenje bubrega kiselinama). PRAL voća i povrća je uglavnom alkalan, a PRAL mesa, žitarica, orašida, morskog mesa i mekušaca, uglavnom kiseo stoga je ključ u dobrom kombiniranju namirnica i njihovu balansu. Detoksikacija je jedan od načina vraćanja poremećene acidobazne ravnoteže, na način da se olakša funkcija probavnog i respiratornog sustava te funkcija kože. Upravo su pluća i bubrezi najvažniji organi u održavanju acidobazne ravnoteže. Kod preopterećenja detoksikacijskog sustava, tijelo nam šalje upozorenje. U početku je to nadimanje trbuha, umor, oticanje nogu, koža bez sjaja i slično no oni mogu preći u ozbiljne probavne probleme, autoimune bolesti, alergije, kronični umor, bolesti zglobova, čak i tumore. S ciljem prikupljanja informacija o upoznatosti opće populacije s ulogom suplemenata i prehrambenih proizvoda u kvalitetnom osiguranju acidobaznog statusa proveden je anketni upitnik Rezultati su pokazali da je populacija upoznata s terminologijom jer je prosječni postotak točnih odgovora na teorijska pitanja 72, 5%. Manje su upoznati s alkalnim i acidirajućim namirnicama te puferskim sustavima bubrega i pluća, najvjerojatnije zbog usputnih, često nepouzdanih članaka, a koji su im primarni izvor informacija. Također, ispitanici u teoriji znaju da su prehrana i probiotički suplementi važni za održavanje acidobazne ravnoteže s više od 70% točnih odgovora na pitanja no u praksi uopće ne vode računa o tome, čak 71, 7% ispitanika. Trenutno aktualna situacija s pandemijom koronavirusa svakodnevno utječe na sve segmente života ljudi no prehrana ispitanika se za sad uglavnom nije promijenila, kao ni unos probiotika. Smatram da je ljudima potrebno skrenuti pozornost na važnost ove tematike, za početak redovitim anketiranjem populacije jer je gotovo 70% ispitanika navelo da im je ova anketa skrenula pozornost na važnost teme. Prema tome razvoj svijesti o problemu, preduvjet je za sustavno uvođenje promjena i prevenciju bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica