Pregled bibliografske jedinice broj: 1162733
Alergija na hranu kod djece vrtićke dobi
Alergija na hranu kod djece vrtićke dobi, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162733 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergija na hranu kod djece vrtićke dobi
(Food allergies in kindergarten children)
Autori
Blazinarić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
17.09
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
alergija ; nutritivni alergeni ; djeca vrtićke dobi
(allergy ; nutritional allergens ; kindergarten children)
Sažetak
U današnje vrijeme alergijske reakcije na hranu su u velikom porastu zbog različitih čimbenika kao što su užurban način života, različite kulture i običaji te načini prehrane koji se razlikuju u različitim zemljama. Alergija na hranu je preosjetljivost na određene alergene u hrani. Alergijske reakcije na hranu obično se javljaju vrlo rano, pa čak i u dojenačkoj dobi. Postoji mnogo nutritivnih alergena međutim među najčešćima se ističu proteini koji su prisutni u kravljem mlijeku, jajima, žitaricama, brašnu, orašastim plodovima, ribi te školjkama. Alergijske reakcije na hranu mogu varirati od gotovo neprimjetnih pa do vrlo teških. Primjer toga je anafilaktička reakcija koja predstavlja po život opasno stanje i zahtijeva hitnu intervenciju. Najčešće se liječe eliminacijom odnosno izbjegavanjem nutritivnih alergena i dijetoterapijom te antihistaminicima i kortikosteroidima. Istraživanje je provedeno u vremenskom periodu od 02.04 do 14.07.2020 godine te je sudjelovalo 204 sudionika čija djeca polaze vrtić na području Varaždinske županije. Istraživanje je bilo dobrovoljno i anonimno te je bilo distribuirano putem e-pošte i facebooka. Rezultati su pokazali kako većina sudionika zna prepoznati definiciju alergijske reakcije na hranu, najčešće alergene i simptome. Što se tiče liječenja, većina je navela samo eliminaciju hrane koja izaziva samu alergijsku reakciju te dijetoterapiju što nije jedini način liječenja. Djeca sudionika koja imaju alergiju na hranu u manjini su (19, 12%) te su najčešći nutritivni alergeni orašasti plodovi (kikiriki, lješnjaci), mlijeko, jaja te gluten odnosno pšenica i pšenični proizvodi. Većina djece s alergijskom reakcijom na hranu ima blaže gastrointestinalne i kožne simptome te alergijsku reakciju najčešće liječe eliminacijom nutritivnih alergena te dijetoterapijom. Također istraživanje pokazuje kako većina sudionika smatra da alergija na hranu u vrtiću ne predstavlja problem te da su odgojitelji dovoljno educirani. U prevenciji i prepoznavanju ranih simptoma veliku ulogu ima medicinska sestra kojoj je zadatak educirati roditelje i obitelj o alergiji na hranu i alergijskim reakcijama te biti podrška i potpora prilikom liječenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)