Pregled bibliografske jedinice broj: 1162724
Prikaz kvalitete prehrane u osnovnim školama na području Međimurske županije
Prikaz kvalitete prehrane u osnovnim školama na području Međimurske županije, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo, Varaždin
CROSBI ID: 1162724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz kvalitete prehrane u osnovnim školama na
području Međimurske županije
(Description of the importance of nutrition quality
in elmentary schools in Međimurje county)
Autori
Mitić, Emanuela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel za sestrinstvo
Mjesto
Varaždin
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
37
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
prehrana ; osnovnoškolska djeca ; školski jelovnik ; edukacija
(nutrition ; elementary school children ; school canteen menu ; education)
Sažetak
Uloga prehrane i njezin utjecaj na zdravlje tijekom cijelog života svakog pojedinca od velike je važnosti. Kako bi ljudski organizam održao svoju funkciju i dobro stanje, potrebni su mu određeni hranjivi sastojci bez čije ravnoteže ne bi mogao normalno funkcionirati. Pravilna prehrana u djetinjstvu ključna je za zdravlje u odrasloj dobi. Zbog intenzivnog rasta i razvoja, djeci i mladima potrebna je raznovrsna i energetski uravnotežena prehrana. Budući da na prehranu utječu mnogi vanjski čimbenici, to je vrijeme stvaranja dobrih i loših prehrambenih navika koje određuju buduću kvalitetu prehrane. Provedeno je istraživanje u svibnju 2019. godine na uzorku od 368 učenika u šest osnovnih škola na području Međimurske županije. Istraživanje je provedeno u 7. i 8. razredu. Anketa izrađena za potrebe ovog istraživanja sadrži 20 pitanja. Cilj ovog rada je ispitati razinu zadovoljstva učenika školskom kuhinjom. Rezultati provedenog istraživanja pokazuju kako 88% učenika smatra da je dovoljno informirano o važnosti zdrave prehrane, no veći dio njih, čak 83, 7% navodi da u školi najviše voli jesti brzu hranu (pizza, pommes) i tjesteninu. U anketi se nalazi pitanje i o samopercepciji gdje u odgovorima ne primjećujemo znatnu razliku između djevojčica i dječaka. Od dječaka, 35 (20, 5%) smatra da je prekomjerne tjelesne težine, a od djevojčica njih 47 (23, 9%) tvrdi da je prekomjerne tjelesne težine. Također, 20 (11, 7%) dječaka tvrdi da je nedostatne tjelesne težine, dok od djevojčica njih 17 (8, 6%) smatra da je nedostatne tjelesne težine. Od ukopno 368 učenika, 266 se hrani u školi, te veličine porcija većim dijelom smatraju premalenima, što potvrđuje rezultate na pitanje da li su gladni tokom nastave, gdje 200 (54, 3%) učenika navodi da je ponekad gladno, dok 97 (26, 4%) učenika navodi da je često gladno. Ti se rezultati mogu povezati sa činjenicom da se 102 učenika ipak ne hrani u školi, već si hranu nosi od kuće, kupuje peciva u pekarama ili ne jede ništa. Od mesa u školskoj kuhinji najviše ispitanika navodi da im je najdraža piletina, te kako smatraju da bi riba i voće trebali biti zastupljeniji na školskom jelovniku. 224 (61, 4%) učenika navodi kako hrana u školskoj kuhinji nije dovoljno raznovrsna, ali njih 222 (60, 3%) smatra da je zdrava. U svrhu poboljšanja kvalitete prehrane, potrebna je edukacija učenika, roditelja i školskog osoblja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)