Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1162713

Utjecaj prehrane na smanjenje simptoma multiple skleroze


Zadravec, Anita
Utjecaj prehrane na smanjenje simptoma multiple skleroze, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever, Varaždin


CROSBI ID: 1162713 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prehrane na smanjenje simptoma multiple skleroze
(Effect of diet reduce symptoms of Multiple Sclerosis)

Autori
Zadravec, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Sveučilište Sjever

Mjesto
Varaždin

Datum
30.10

Godina
2018

Stranica
67

Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija

Ključne riječi
multipla skleroza ; medicinska sestra ; prehrana
(multiple sclerosis ; nurse ; nutrition)

Sažetak
Mutipla skleroza (MS) se definira kao upalna, autoimunosna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava koja nastaje međuigrom genskih čimbenika i čimbenika okoline. Multipla skleroza je dva puta češća u žena nego u muškaraca. Može se pojaviti već u dječjoj dobi no uglavnom se pojavljuje između 18. i 50. godine života, najčešće u trećem deceniju života. Rijetko se dijagnosticira nakon 65. godine života. Multipla skleroza je bolest bijele rase te njena prevalencija raste u područjima koja su naseljena bijelcima. U području Sjeverne Europe, Sjeverne Amerike, Australije i Novog Zelanda učestalost se kreće oko 80-100 oboljelih na 100.000 stanovnika. Kako učestalost MS osobito visoka u sjevernim područjima zemaljske kugle neki istraživači smatraju da je tome uzrok još neidentificiran uzročnik. Cilj istraživanja je bio da se dokaže da li prehrana utječe na pogoršanje/poboljšanje kod oboljelih. Analizom odgovora anketnih pitanja vidljivo je iz priloženog da je potrebno više edukacijskih sadržaja, priručnika te educiranog stručnog osoblja (nutricionista) i medicinskih sestara/tehničara koji bi mogli educirati oboljele vezano uz prehranu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica

Profili:

Avatar Url Natalija Uršulin-Trstenjak (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.unin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zadravec, Anita
Utjecaj prehrane na smanjenje simptoma multiple skleroze, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever, Varaždin
Zadravec, A. (2018) 'Utjecaj prehrane na smanjenje simptoma multiple skleroze', diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever, Varaždin.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zadravec, Anita}, year = {2018}, pages = {67}, keywords = {multipla skleroza, medicinska sestra, prehrana}, title = {Utjecaj prehrane na smanjenje simptoma multiple skleroze}, keyword = {multipla skleroza, medicinska sestra, prehrana}, publisherplace = {Vara\v{z}din} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zadravec, Anita}, year = {2018}, pages = {67}, keywords = {multiple sclerosis, nurse, nutrition}, title = {Effect of diet reduce symptoms of Multiple Sclerosis}, keyword = {multiple sclerosis, nurse, nutrition}, publisherplace = {Vara\v{z}din} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font