Pregled bibliografske jedinice broj: 1162692
Razlika u prehrani adolescenata u gradskoj i ruralnoj sredini
Razlika u prehrani adolescenata u gradskoj i ruralnoj sredini, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište Sjever, Varaždin
CROSBI ID: 1162692 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razlika u prehrani adolescenata u gradskoj i
ruralnoj sredini
(Differences in Adolescents food habitis in urban and
rural areas)
Autori
Kladić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever
Mjesto
Varaždin
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
74
Mentor
Uršulin-Trstenjak, Natalija
Ključne riječi
zdrava prehrana ; jelovnici u školama ; adolescencija ; edukacija
(healty diet ; menus in schools ; adolescence ; education)
Sažetak
Prema SZO zdravlje je stanje potpunog tjelesnog, društvenog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti. Prehrana je oduvijek bila presudan element našeg opstanka, zato se u nju mora ulagati od samog početka života. Hrana označava sve ono što unosimo u organizam kako bismo nadoknadili izgubljenu energiju ili stimulirali rast organizma, a ona može biti biljnog ili životinjskog podrijetla. Obzirom da pravilna prehrana predstavlja sastavni dio zdravog životnog stila, važno je da djeca u najmlađim danima usvoje i prihvate zdrave prehrambene navike. Raznovrsnim izborom sezonskih namirnica te dostatnom količinom obroka moguće je osigurati optimalni sadržaj svih prehrambenih tvari za pravilan rast i razvoj djece. Adolescencija je razdoblje u kojem je eksperimentiranje dio odrastanja, upoznavanje sebe, drugih i okoline. To razdoblje je, isto tako, iznimno važno za usvajanje zdravih životnih navika, uključujući prehranu. Zdravstvene službe, posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (školski liječnici, pedijatri, obiteljski liječnici) koje su uključene u skrb o adolescentima i prate njihov rast i razvoj, obvezni su o prehrani davati stručno utemeljene upute adolescentima, roditeljima i stručnjacima. U provedenom istraživanju u travnju 2018. godine na uzorku od 293 učenika na području Varaždinske županije, istraživanje je provedeno u dvije OŠ u petim, šestim, sedmim i osmim razredima. Jedna škola pripada gradskoj sredini, dok druga pripada ruralnoj sredini. Dobivenim rezultatima može se utvrditi da u OŠ Ludbreg djeca 84% više koriste mogućnost prehrane u školi, nego li djeca 74% u OŠ Veliki Bukovec. Djeca iz obje škole smatraju doručak kao najvažniji obrok u danu, no ne primjenjuju ga svakodnevno. Iz OŠ Ludbreg 55% djece konzumira doručak kod kuće, a iz OŠ Veliki Bukovec 44%. S obzirom da u navedenim školama ne postoje predavanja o pravilnoj prehrani ili edukacije, a više od polovice djece u obje škole je navelo kako žele dodatno učiti o pravilnoj prehrani u školi, smatram da bi bilo dobro organizirati medicinsku sestru kao stručnu osobu, koja bi pravilnom edukacijom objasnila djeci što zapravo znači pojam „ pravilne/zdrave“ prehrane te koliko i na koji način konzumirati hranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Sjever, Koprivnica
Profili:
Natalija Uršulin-Trstenjak
(mentor)