Pregled bibliografske jedinice broj: 1162332
Biljne vrste i biljni pripravci kao sastojci prirodnih kozmetičkih proizvoda
Biljne vrste i biljni pripravci kao sastojci prirodnih kozmetičkih proizvoda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1162332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biljne vrste i biljni pripravci kao sastojci prirodnih kozmetičkih proizvoda
(Plant species and herbal products as ingredients in natural cosmetics products)
Autori
Fuček, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
prirodni kozmetički preparati ; sirovine prirodnog porijekla ; biljne vrste ; kamilica ; matičnjak ; neven ; kadulja ; lavanda
(natural cosmetics ; materials of natural origin ; plant species ; chamomile ; lemon balm ; marigold ; sage ; lavender)
Sažetak
S porastom proizvodnje organskih namirnica za prehranu, sve više raste proizvodnja i upotreba prirodnih kozmetičkih preparata zbog brige o vlastitom zdravlju. Prirodna kozmetika sadrži sirovine prirodnog porijekla koje se ponašaju prijateljski prema koži i okolišu. U proizvodnji prirodne kozmetike zabranjeno je korištenje sintetskih materijala i sirovina, jer je znanstveno dokazano da neki od tih sastojaka mogu djelovati štetno i toksično. U prirodne kozmetičke preparate ubrajaju se ručno rađene kreme, sapuni, maske, šamponi i drugi kozmetički pripravci koji sadrže ručno rađene ekstrakte, macerate, hladno prešana biljna ulja i različita eterična ulja. Proces proizvodnje prirodnih kozmetičkih preparata mora biti brz i jednostavan. Ovisno o tome što je finalni proizvod odabire se odgovarajuće metoda za preradu biljnog materijala npr. ekstrakcija, destilacija, prešanje i sl. Na području RH raste velik broj biljnih vrsta za proizvodnju prirodne kozmetike, a odabir biljnih sirovina ovisi o svojstvima koja su poželjna u finalnom proizvodu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)