Pregled bibliografske jedinice broj: 1161016
Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza
Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 75 (2021), 1-2; 43-52 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1161016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog
travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna
kukuruza
(Chemical composition of fermented seminatural forage
ensiled with ground corn supplementation)
Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Nekić, Monika ; Papac, Mateo ; Lukšić, Božica ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 75
(2021), 1-2;
43-52
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruz, poluprirodni travnjak, fermentirana krma, kemijski sastav
(corn, semi-natural grassland, fermented forage, chemical composition)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na pH vrijednost i kemijski sastav fermentirane krme. Biljnoj masi poluprirodnog trvnjaka je kod siliranja dodano mljeveno zrno kukuruza u udjelu od 0, 3, 6, 12 i 24 % na 200 g biljne mase poluprirodnog travnjaka za tretmane TR0, TR3, TR6, TR12 i TR24, tim redom. Formirano je po 5 laboratorijskih silosa (5 ponavljanja) po tretmanu. Laboratorijski silosi ostavljeni su fermentirati 47 dana nakon čega je klasičnim metodama utvrđen sadržaj suhe tvari (ST) i pH vrijednost, a NIR spektroskopijom kemijski parametri fermentirane krme: sirovi proteini (SP), sirova vlakna (SV), pepeo, nedušićne ekstraktivne tvari (NET) i sirove masti (SM). Utvrđeno je da dodatak 3 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja ne utječe na sadržaj ST, SP i SV, dok dodatak 3 i 6 % ne utječu na sadržaj pepela, NET i pH vrijednost fermentirane krme (P>0, 05). Dodatak 3- 24 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja linearno povećava sadržaj ST (P<0, 001), SV (P<0, 001), NET (P<0, 001), a smanjuje sadržaj SP (P<0, 05) i pepela (P<0, 001) u fermentiranoj krmi. Zaključeno je da, od istraživanih tretmana, najveći učinak na snižavanje pH vrijednosti ima dodatak 12% mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka. Osim toga, dodatak mljevenog zrna kukuruza utječe na kemijski sastav, kao preduvjet hranidbene vrijednosti fermentirane krme, na način da smanjuje sadržaj SP i pepela, a povećava sadržaj ST, SV i NET-a u fermentiranoj krmi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marina Vranic
(autor)
Krešimir Bošnjak
(autor)
Andreja Babić-Banaszak
(autor)
Nataša Pintić Pukec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Worldwide Political Science Abstracts