Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1161016

Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza


Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Nekić, Monika; Papac, Mateo; Lukšić, Božica; Pukec Pintić, Nataša; Babić, Andreja; Vranić, Ivica
Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 75 (2021), 1-2; 43-52 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1161016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza
(Chemical composition of fermented seminatural forage ensiled with ground corn supplementation)

Autori
Vranić, Marina ; Bošnjak, Krešimir ; Nekić, Monika ; Papac, Mateo ; Lukšić, Božica ; Pukec Pintić, Nataša ; Babić, Andreja ; Vranić, Ivica

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 75 (2021), 1-2; 43-52

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
kukuruz, poluprirodni travnjak, fermentirana krma, kemijski sastav
(corn, semi-natural grassland, fermented forage, chemical composition)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na pH vrijednost i kemijski sastav fermentirane krme. Biljnoj masi poluprirodnog trvnjaka je kod siliranja dodano mljeveno zrno kukuruza u udjelu od 0, 3, 6, 12 i 24 % na 200 g biljne mase poluprirodnog travnjaka za tretmane TR0, TR3, TR6, TR12 i TR24, tim redom. Formirano je po 5 laboratorijskih silosa (5 ponavljanja) po tretmanu. Laboratorijski silosi ostavljeni su fermentirati 47 dana nakon čega je klasičnim metodama utvrđen sadržaj suhe tvari (ST) i pH vrijednost, a NIR spektroskopijom kemijski parametri fermentirane krme: sirovi proteini (SP), sirova vlakna (SV), pepeo, nedušićne ekstraktivne tvari (NET) i sirove masti (SM). Utvrđeno je da dodatak 3 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja ne utječe na sadržaj ST, SP i SV, dok dodatak 3 i 6 % ne utječu na sadržaj pepela, NET i pH vrijednost fermentirane krme (P>0, 05). Dodatak 3- 24 % mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja linearno povećava sadržaj ST (P<0, 001), SV (P<0, 001), NET (P<0, 001), a smanjuje sadržaj SP (P<0, 05) i pepela (P<0, 001) u fermentiranoj krmi. Zaključeno je da, od istraživanih tretmana, najveći učinak na snižavanje pH vrijednosti ima dodatak 12% mljevenog zrna kukuruza biljnoj masi poluprirodnog travnjaka. Osim toga, dodatak mljevenog zrna kukuruza utječe na kemijski sastav, kao preduvjet hranidbene vrijednosti fermentirane krme, na način da smanjuje sadržaj SP i pepela, a povećava sadržaj ST, SV i NET-a u fermentiranoj krmi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Nekić, Monika; Papac, Mateo; Lukšić, Božica; Pukec Pintić, Nataša; Babić, Andreja; Vranić, Ivica
Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 75 (2021), 1-2; 43-52 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Vranić, M., Bošnjak, K., Nekić, M., Papac, M., Lukšić, B., Pukec Pintić, N., Babić, A. & Vranić, I. (2021) Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 75 (1-2), 43-52.
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Neki\'{c}, Monika and Papac, Mateo and Luk\v{s}i\'{c}, Bo\v{z}ica and Pukec Pinti\'{c}, Nata\v{s}a and Babi\'{c}, Andreja and Vrani\'{c}, Ivica}, year = {2021}, pages = {43-52}, keywords = {kukuruz, poluprirodni travnjak, fermentirana krma, kemijski sastav}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {75}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka silirane uz dodatak mljevenog zrna kukuruza}, keyword = {kukuruz, poluprirodni travnjak, fermentirana krma, kemijski sastav} }
@article{article, author = {Vrani\'{c}, Marina and Bo\v{s}njak, Kre\v{s}imir and Neki\'{c}, Monika and Papac, Mateo and Luk\v{s}i\'{c}, Bo\v{z}ica and Pukec Pinti\'{c}, Nata\v{s}a and Babi\'{c}, Andreja and Vrani\'{c}, Ivica}, year = {2021}, pages = {43-52}, keywords = {corn, semi-natural grassland, fermented forage, chemical composition}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {75}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Chemical composition of fermented seminatural forage ensiled with ground corn supplementation}, keyword = {corn, semi-natural grassland, fermented forage, chemical composition} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • AGRICOLA
  • AGRIS International
  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font