Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160697

Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi


Prđun, Saša; Bubalo, Dragan
Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi // Hrvatska pčela, 140 (2021), 11; 340-344 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 1160697 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi
(Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical properties of bee pollen)

Autori
Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan

Izvornik
Hrvatska pčela (1330-3635) 140 (2021), 11; 340-344

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
pčelinja pelud, hranidbena vrijednost, botaničko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo
(bee pollen, nutritional value, botanical origin, geographical origin)

Sažetak
Zbog svojih svojstava pčelinju se pelud definira kao hranu, ali zbog malih količina koje se općenito konzumiraju, svrstava se u kategoriju funkcionalne hrana ili kao dodatak prehrani. Naime, u posljednje vrijeme postoji sve veći interes za pčelinju pelud, uglavnom zbog potrošača koji žele koristiti prirodne proizvode namijenjene zdravoj prehrani ili zbog terapijskog učinka. Uz navedeno, pčelinja pelud za pčelinju zajednicu predstavlja esencijalni izvor bjelančevina, masti, vitamina i minerala i nužno je potrebna za njezino preživljavanje. Hranjiva je vrijednost peludi uvelike ovisna o botaničkom podrijetlu, što značajno utječe na njezin kemijski sastav. Prema dostupnoj znanstvenoj literaturi, u Hrvatskoj je dosada provedeno nekoliko istraživanja vezanih za botaničko podrijetlo i kemijski sastav pčelinje peludi. Slijedom toga je utvrđivanje botaničkog i zemljopisnog podrijetla od temeljne važnosti za razumijevanje kvalitete pčelinje peludi. Naime, oba parametra utječu na njezinu hranjivu vrijednost te time utječu ne samo na razvoj i vitalnost pčelinje zajednice, već i na vrijednost pčelinje peludi kao komercijalnog proizvoda namijenjenog za ljudsku prehranu. Na taj način lokalna flora izravno i neizravno utječe na pčelarevu dobit, kako kroz proizvodnost pčelinje zajednice, tako i na cijenu proizvoda na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Saša Prđun (autor)

Avatar Url Dragan Bubalo (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prđun, Saša; Bubalo, Dragan
Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi // Hrvatska pčela, 140 (2021), 11; 340-344 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Prđun, S. & Bubalo, D. (2021) Utjecaj botaničkog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva pčelinje peludi. Hrvatska pčela, 140 (11), 340-344.
@article{article, author = {Pr\djun, Sa\v{s}a and Bubalo, Dragan}, year = {2021}, pages = {340-344}, keywords = {p\v{c}elinja pelud, hranidbena vrijednost, botani\v{c}ko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {140}, number = {11}, issn = {1330-3635}, title = {Utjecaj botani\v{c}kog i zemljopisnog podrijetla na fizikalno-kemijska svojstva p\v{c}elinje peludi}, keyword = {p\v{c}elinja pelud, hranidbena vrijednost, botani\v{c}ko podrijetlo, zemljopisno podrijetlo} }
@article{article, author = {Pr\djun, Sa\v{s}a and Bubalo, Dragan}, year = {2021}, pages = {340-344}, keywords = {bee pollen, nutritional value, botanical origin, geographical origin}, journal = {Hrvatska p\v{c}ela}, volume = {140}, number = {11}, issn = {1330-3635}, title = {Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical properties of bee pollen}, keyword = {bee pollen, nutritional value, botanical origin, geographical origin} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font