Pregled bibliografske jedinice broj: 1160252
Propitivanje “etničke” kulture prehrane i interkulturni dodiri Hrvata u/iz Venezuele
Propitivanje “etničke” kulture prehrane i interkulturni dodiri Hrvata u/iz Venezuele // Godišnji skup IEF-a 2021. Istraživači na neutabanim stazama : Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig- Beljak / Belaj, Melanija ; Ivanišević, Jelena ; Ramšak, Mojca ; Senjković, Reana ; Vukušić, Ana-Marija (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF), 2021. str. 28-29 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1160252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Propitivanje “etničke” kulture prehrane i
interkulturni dodiri Hrvata u/iz Venezuele
(Examining the “Ethnic” Food Culture and
Intercultural Contacts of Croats in/from Venezuela)
Autori
Rajković Iveta, Marijeta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Godišnji skup IEF-a 2021. Istraživači na neutabanim stazama : Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig- Beljak
/ Belaj, Melanija ; Ivanišević, Jelena ; Ramšak, Mojca ; Senjković, Reana ; Vukušić, Ana-Marija - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku (IEF), 2021, 28-29
Skup
Godišnji skup IEF-a 2021. Istraživači na neutabanim stazama
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.11.2021. - 24.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Hrvati u Venezueli, prehrana, interkulturni dodiri
(Croats in Venezuela, nutrition, intercultural contacts)
Sažetak
Na temelju kvalitativnog etnološkog i kulturnoantropološkog istraživanja, provedenog polustrukturiranim intervjuima i sudioničkim promatranjem, u izlaganju se analizira važnost pripreme, posluživanja i konzumacije “etničke” hrane u migrantskim obiteljima. Hrvatski iseljenici, potomci iseljenika te njihovi bračni partneri (potomci imigranata iz drugih europskih država) koji žive u Venezueli, ili su povratnici i imigranti iz Venezuele u Hrvatskoj, u važnim prigodama, poput proslave godišnjih ili životnih običaja, u svojim domovima i udrugama konzumiraju (i) tradicijsku hranu iz države porijekla. Hranu pripremaju prema tradicionalnim i obiteljskim receptima uz prilagodbu dostupnim namirnicama i klimi. Pored migrantskih življenih iskustva, u izlaganju se analizira kuharica Cocina Croata [Hrvatska kuharica] koju je objavila Kulturna udruga venezuelanskih Hrvata u Caracasu 2008. godine sakupivši recepte od približno 45 iseljenika. Pored recepata kuharica otkriva interkulturne dodire te se u izlaganju propituje konstrukcija “etničke” hrane u toj iseljeničkoj zajednici. Budući da istraživanje pokazuje brojne transnacionalne prakse i da kazivači često imaju i dva doma, iz Hrvatske u Venezuelu i obratno oni prenose namirnice (čak i one zabranjene), kuharice i kuhinjski pribor. Istraživanje ne pokazuje samo nastali hibridni identitet već i novu prehrambenu kulturu i ukuse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija