Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160250

Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura


Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir; Pichler, Anita; Paragović, Kristina
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 389-397 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1160250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura
(Rheological properties os sucrose model solutions with pectin and cellulose at low temperatures)

Autori
Pozderović, Andrija ; Moslavac, Tihomir ; Pichler, Anita ; Paragović, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 389-397

ISBN
978-953-7005-26-9

Skup
13th Ružička days “Today science – tomorrow industry”

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2010. - 17.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
reološka svojstva ; modelne otopine ; niske temperature ; saharoza ; viskoznost
(rheological properties ; model solutions ; low temperatures ; sucrose ; viscosity)

Sažetak
Poznavanje reoloških svojstava značajno je za vođenje procesa pri proizvodnji hrane i pri postizanju određenih svojstava hrane. Različiti ugljikohidrati bitni su sastojci velikog broja prehrambenih proizvoda. U ovom radu bio je istraživan utjecaj udjela topljive suhe tvari, netopljive suhe tvari i brzine smicanja na reološka svojstva modelnih otopina saharoze kod niskih temperatura prije zamrzavanja i tijekom zamrzavanja. Pripremljene su modelne otopine saharoze različitih masenih udjela (20 %, 30 % i 40 %) te različite kombinacije modelne otopine saharoze masenog udjela 30 % s dodatkom pektina (0, 2 % i 0, 4 % (71 % esterifikacije)) i celuloze (1 %, 2 %, 3 % i 4 %). Mjerenja su provedena na rotacijskom viskozimetru s rashladnom jedinicom. Mjerena je ovisnost smičnog naprezanja i smične brzine pri 5 °C i 0 °C ; pri konstantnoj brzini smicanja kontinuiranim i stupnjevitim hlađenjem. Rezultati su pokazali da su sve ispitivane otopine čiste saharoze na 5 °C i 0 °C newtonske tekućine. Dodatkom pektina i povećanjem udjela krutih čestica dodatkom celuloze u otopinu saharoze povećava se njezina viskoznost, te ona poprima pseudoplastična svojstva. Stupnjevitim hlađenjem smicanje ispitivanih otopina se odvija pri višim temperaturama hlađenja, dok se kontinuiranim hlađenjem odvija pri nižim temperaturama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Anita Pichler (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pozderović, Andrija; Moslavac, Tihomir; Pichler, Anita; Paragović, Kristina
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 389-397 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Pozderović, A., Moslavac, T., Pichler, A. & Paragović, K. (2011) Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura. U: Šubarić, D. (ur.)Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry”.
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir and Pichler, Anita and Paragovi\'{c}, Kristina}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {389-397}, keywords = {reolo\v{s}ka svojstva, modelne otopine, niske temperature, saharoza, viskoznost}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura}, keyword = {reolo\v{s}ka svojstva, modelne otopine, niske temperature, saharoza, viskoznost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Pozderovi\'{c}, Andrija and Moslavac, Tihomir and Pichler, Anita and Paragovi\'{c}, Kristina}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {389-397}, keywords = {rheological properties, model solutions, low temperatures, sucrose, viscosity}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Rheological properties os sucrose model solutions with pectin and cellulose at low temperatures}, keyword = {rheological properties, model solutions, low temperatures, sucrose, viscosity}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font