Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160243

Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Volmut, Katica
Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 353-360 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1160243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom
(Comparative studies of oxidative stability of edible oils by Schaal oven test and the Rancimat method)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Volmut, Katica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 353-360

ISBN
978-953-7005-26-9

Skup
13th Ružička days “Today science – tomorrow industry”

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2010. - 17.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; Schaal oven test ; Rancimat metoda
(vegetable oils ; oxidative stability ; Schaal oven test ; Rancimat method)

Sažetak
Oksidacijska stabilnost je važan parametar kada se procjenjuje kvaliteta ulja i masti, daje dobru ocjenu njihove osjetljivosti na oksidacijsko kvarenje. Oksidacijska stabilnost različitih biljnih ulja istraživana je primjenom Schaal oven testa (63oC) baziranom na određivanju peroksidnog broja i Rancimat metode baziranoj na konduktometrijskom mjerenju. Ispitivanja su provedena sa različitim biljnim uljima: suncokretovo ulje, laneno ulje, ulje kukuruzne klice, ulje kikirikija i rižino ulje. Oksidacija ulja inducirana je i mjerena primjenom Rancimat uređaja (model 743 Methrom). Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP). Stabilnost ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Peroksidne vrijednosti izražene su kao mmolO2/kg. Rezultati mjerenja dobiveni Rancimat metodom podudaraju se sa onim baziranim na klasičnoj titraciji Schaal oven testom. Primjenom ovih metoda za praćenje stabilnosti biljnih ulja vidljivo je da rižino ulje ima najbolju stabilnost prema oksidaciji (Rancimat metoda), a ulje kukuruzne klice ima bolju stabilnost mjerenu Schaal oven testom. Laneno ulje pokazuje primjenom obje metode veliku osjetljivost na oksidacijsko kvarenje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Anita Pichler (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Volmut, Katica
Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 353-360 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A. & Volmut, K. (2011) Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom. U: Šubarić, D. (ur.)Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry”.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Volmut, Katica}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {353-360}, keywords = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, Schaal oven test, Rancimat metoda}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom}, keyword = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, Schaal oven test, Rancimat metoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Volmut, Katica}, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2011}, pages = {353-360}, keywords = {vegetable oils, oxidative stability, Schaal oven test, Rancimat method}, isbn = {978-953-7005-26-9}, title = {Comparative studies of oxidative stability of edible oils by Schaal oven test and the Rancimat method}, keyword = {vegetable oils, oxidative stability, Schaal oven test, Rancimat method}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font