Pregled bibliografske jedinice broj: 1160243
Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom
Komparativna studija oksidacijske stabilnosti jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat metodom // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry” / Šubarić, D. (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011. str. 353-360 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1160243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Komparativna studija oksidacijske stabilnosti
jestivih ulja sa Schaal oven testom i Rancimat
metodom
(Comparative studies of oxidative stability of
edible oils by Schaal oven test and the Rancimat
method)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Volmut, Katica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of International Scientific and Professional Conference 13th Ružička days “Today science – tomorrow industry”
/ Šubarić, D. - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2011, 353-360
ISBN
978-953-7005-26-9
Skup
13th Ružička days “Today science – tomorrow industry”
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 16.09.2010. - 17.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; Schaal oven test ; Rancimat metoda
(vegetable oils ; oxidative stability ; Schaal oven test ; Rancimat method)
Sažetak
Oksidacijska stabilnost je važan parametar kada se procjenjuje kvaliteta ulja i masti, daje dobru ocjenu njihove osjetljivosti na oksidacijsko kvarenje. Oksidacijska stabilnost različitih biljnih ulja istraživana je primjenom Schaal oven testa (63oC) baziranom na određivanju peroksidnog broja i Rancimat metode baziranoj na konduktometrijskom mjerenju. Ispitivanja su provedena sa različitim biljnim uljima: suncokretovo ulje, laneno ulje, ulje kukuruzne klice, ulje kikirikija i rižino ulje. Oksidacija ulja inducirana je i mjerena primjenom Rancimat uređaja (model 743 Methrom). Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP). Stabilnost ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Peroksidne vrijednosti izražene su kao mmolO2/kg. Rezultati mjerenja dobiveni Rancimat metodom podudaraju se sa onim baziranim na klasičnoj titraciji Schaal oven testom. Primjenom ovih metoda za praćenje stabilnosti biljnih ulja vidljivo je da rižino ulje ima najbolju stabilnost prema oksidaciji (Rancimat metoda), a ulje kukuruzne klice ima bolju stabilnost mjerenu Schaal oven testom. Laneno ulje pokazuje primjenom obje metode veliku osjetljivost na oksidacijsko kvarenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek