Pregled bibliografske jedinice broj: 1160242
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“ / Jukić, A. (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 245-255 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1160242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost
smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja
(Influence of antioxidants on the oxidative
stability of the mixture of sesame oil and
vegetable oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Vuković, Danijela ; Čorbo Selma ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Popović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“
/ Jukić, A. - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 245-255
ISBN
978-953-6894-51-2
Skup
14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biljno ulje ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt ružmarina ; ekstrakt zelenog čaja ; propil galat
(vegetable oil ; oxidative stability ; rosemary extract ; green tea extract ; propyl gallate)
Sažetak
Jedan od glavnih problema tijekom proizvodnje, primjene i prerade jestivih ulja je oksidacija lipida, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnih antioksidansa ekstrakta ružmarina Oxy’Less CS (0, 1 %) i ekstrakta zelenog čaja (0, 1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i ostalih biljnih ulja (50:50). Za ispitivanje oksidacijske stabilnosti korištene su sljedeće vrste biljnih ulja: sezamovo ulje, ulje od kikirikija, orahovo ulje, bademovo ulje, repičino ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Određivanje oksidacijske stabilnosti smjese ulja i utjecaj antioksidansa provedeno je Schaal oven testom (63 °C). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Dodatak sezamovog ulja (50 %) u druga ispitivana biljna ulja, dovodi do porasta stabilnosti smjese ulja prema oksidacijskoj degradaciji. Prirodni antioksidansi ekstrakt ružmarin OxyLess.CS i ekstrakt zelenog čaja uspješnije štite smjesu ulja od oksidacijske razgradnje u odnosu na dodatak sintetskog antioksidansa propil galata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Popović
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Anita Pichler
(autor)
Andrija Pozderović
(autor)