Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160242

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Vuković, Danijela; Čorbo Selma; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Popović, Kristina
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“ / Jukić, A. (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 245-255 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1160242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja
(Influence of antioxidants on the oxidative stability of the mixture of sesame oil and vegetable oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Vuković, Danijela ; Čorbo Selma ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Popović, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“ / Jukić, A. - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 245-255

ISBN
978-953-6894-51-2

Skup
14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
biljno ulje ; oksidacijska stabilnost ; ekstrakt ružmarina ; ekstrakt zelenog čaja ; propil galat
(vegetable oil ; oxidative stability ; rosemary extract ; green tea extract ; propyl gallate)

Sažetak
Jedan od glavnih problema tijekom proizvodnje, primjene i prerade jestivih ulja je oksidacija lipida, ona uzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnih antioksidansa ekstrakta ružmarina Oxy’Less CS (0, 1 %) i ekstrakta zelenog čaja (0, 1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i ostalih biljnih ulja (50:50). Za ispitivanje oksidacijske stabilnosti korištene su sljedeće vrste biljnih ulja: sezamovo ulje, ulje od kikirikija, orahovo ulje, bademovo ulje, repičino ulje, ekstra djevičansko maslinovo ulje. Određivanje oksidacijske stabilnosti smjese ulja i utjecaj antioksidansa provedeno je Schaal oven testom (63 °C). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem tijekom četiri dana testa. Dodatak sezamovog ulja (50 %) u druga ispitivana biljna ulja, dovodi do porasta stabilnosti smjese ulja prema oksidacijskoj degradaciji. Prirodni antioksidansi ekstrakt ružmarin OxyLess.CS i ekstrakt zelenog čaja uspješnije štite smjesu ulja od oksidacijske razgradnje u odnosu na dodatak sintetskog antioksidansa propil galata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Vuković, Danijela; Čorbo Selma; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Popović, Kristina
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“ / Jukić, A. (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 245-255 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Moslavac, T., Vuković, D., Čorbo Selma, Pozderović, A., Pichler, A. & Popović, K. (2013) Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja. U: Jukić, A. (ur.)Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science - tomorrow industry“.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Vukovi\'{c}, Danijela and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Popovi\'{c}, Kristina}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2013}, pages = {245-255}, keywords = {biljno ulje, oksidacijska stabilnost, ekstrakt ru\v{z}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja, propil galat}, isbn = {978-953-6894-51-2}, title = {Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese sezamovog ulja i drugih biljnih ulja}, keyword = {biljno ulje, oksidacijska stabilnost, ekstrakt ru\v{z}marina, ekstrakt zelenog \v{c}aja, propil galat}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Vukovi\'{c}, Danijela and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Popovi\'{c}, Kristina}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2013}, pages = {245-255}, keywords = {vegetable oil, oxidative stability, rosemary extract, green tea extract, propyl gallate}, isbn = {978-953-6894-51-2}, title = {Influence of antioxidants on the oxidative stability of the mixture of sesame oil and vegetable oil}, keyword = {vegetable oil, oxidative stability, rosemary extract, green tea extract, propyl gallate}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font