Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160236

Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva salatne majoneze


Moslavac, Tihomir; Vuković, Danijela; Čorbo, Selma; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Popović, Kristina; Kostelac, Ivana
Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva salatne majoneze // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science – tomorrow industry“ / Jukić, A. (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 256-264 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1160236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva salatne majoneze
(Influence of process parameters on the rheological properties of salad mayonnaise)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Vuković, Danijela ; Čorbo, Selma ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Popović, Kristina ; Kostelac, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science – tomorrow industry“ / Jukić, A. - Zagreb : Osijek : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013, 256-264

ISBN
978-953-6894-51-2

Skup
14th Ružička days „Today science – tomorrow industry“

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 13.09.2012. - 15.09.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
majoneza ; reološka svojstva ; procesni parametri
(mayonnaise ; rheological properties ; process parameters)

Sažetak
U ovom radu istraživana su reološka svojstva salatne majoneze. Istraživan je utjecaj procesnih parametara brzine rotacije rotora homogenizatora i vrijeme trajanja pripreme majoneze na reološka svojstva. Mehanički proces homogenizacije emulzije proveden je kod 10 000, 12 000 i 15 000 o /min pri sobnoj temperaturi. Majoneza sadrži 65 % ulja (hladno prešano suncokretovo ulje), žumanjak jajeta, glukozu, mlijeko u prahu, proteine graška, ocat, sol, senf, vinsku kiselinu i destiliranu vodu. Mjerenja reoloških svojstava provedena su na rotacijskom viskozimetru s koncentričnim cilindrima pri temperaturama 10 °C i 25 °C. Iz dobivenih podataka izračunati su reološki parametri koeficijent konzistencije, indeks tečenja i prividna viskoznost. Rezultati istraživanja su pokazali da brzina rotacije rotora homogenizatora i vrijeme trajanja procesa pripreme majoneze utječu na reološka svojstva. Homogenizacija kod brzine rotora 12000 o /min stvara veću konzistenciju i prividnu viskoznost majoneze. Priprema majoneze kod 15000 o /min dovodi do smanjenja reoloških parametara.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Vuković, Danijela; Čorbo, Selma; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Popović, Kristina; Kostelac, Ivana
Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva salatne majoneze // Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science – tomorrow industry“ / Jukić, A. (ur.).
Zagreb : Osijek: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2013. str. 256-264 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Moslavac, T., Vuković, D., Čorbo, S., Pozderović, A., Pichler, A., Popović, K. & Kostelac, I. (2013) Utjecaj procesnih parametara na reološka svojstva salatne majoneze. U: Jukić, A. (ur.)Proceedings of International Scientific and Professional Conference 14th Ružička days „Today science – tomorrow industry“.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Vukovi\'{c}, Danijela and \v{C}orbo, Selma and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Popovi\'{c}, Kristina and Kostelac, Ivana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2013}, pages = {256-264}, keywords = {majoneza, reolo\v{s}ka svojstva, procesni parametri}, isbn = {978-953-6894-51-2}, title = {Utjecaj procesnih parametara na reolo\v{s}ka svojstva salatne majoneze}, keyword = {majoneza, reolo\v{s}ka svojstva, procesni parametri}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Vukovi\'{c}, Danijela and \v{C}orbo, Selma and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Popovi\'{c}, Kristina and Kostelac, Ivana}, editor = {Juki\'{c}, A.}, year = {2013}, pages = {256-264}, keywords = {mayonnaise, rheological properties, process parameters}, isbn = {978-953-6894-51-2}, title = {Influence of process parameters on the rheological properties of salad mayonnaise}, keyword = {mayonnaise, rheological properties, process parameters}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI) ; Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font