Pregled bibliografske jedinice broj: 1160210
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc // Proceedings of 7th International Conference „Vallis Aurea“ Focus on: Research & Innovation / Katalinić, B. (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2020. str. 467-477 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1160210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa
sorte Cabernet franc
(Production and stabilization of Cabernet franc
grape seed oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jakobović, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 7th International Conference „Vallis Aurea“ Focus on: Research & Innovation
/ Katalinić, B. - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2020, 467-477
ISBN
978-3-902734-26-6
Skup
Vallis Aurea – 7th International Conference
Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 24.09.2020. - 26.09.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hladno prešanje ; ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(cold pressing ; grape seed oil ; oxidative stability ; antioxidants)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj vlage sjemenke grožđa, parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i ekstrakt primorskog vriska. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati ispitivanja pokazuju da udio vlage u sjemenkama grožđa i procesni parametri utječu na iskorištenje ulja tijekom prešanja. Ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štiti ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek