Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160210

Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc


Moslavac, Tihomir; Šaravanja, Martina; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jakobović, Mario
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc // Proceedings of 7th International Conference „Vallis Aurea“ Focus on: Research & Innovation / Katalinić, B. (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2020. str. 467-477 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1160210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc
(Production and stabilization of Cabernet franc grape seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Šaravanja, Martina ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jakobović, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 7th International Conference „Vallis Aurea“ Focus on: Research & Innovation / Katalinić, B. - Požega : Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2020, 467-477

ISBN
978-3-902734-26-6

Skup
Vallis Aurea – 7th International Conference

Mjesto i datum
Požega, Hrvatska, 24.09.2020. - 26.09.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hladno prešanje ; ulje koštica grožđa ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(cold pressing ; grape seed oil ; oxidative stability ; antioxidants)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj vlage sjemenke grožđa, parametara prešanja i dodatka antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i ekstrakt primorskog vriska. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati ispitivanja pokazuju da udio vlage u sjemenkama grožđa i procesni parametri utječu na iskorištenje ulja tijekom prešanja. Ekstrakt ružmarina (tip OxyLess CS) efikasnije štiti ulje koštica grožđa od oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mario Jakobović (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Šaravanja, Martina; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jakobović, Mario
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc // Proceedings of 7th International Conference „Vallis Aurea“ Focus on: Research & Innovation / Katalinić, B. (ur.).
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna, 2020. str. 467-477 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Moslavac, T., Šaravanja, M., Jokić, S., Šubarić, D. & Jakobović, M. (2020) Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Cabernet franc. U: Katalinić, B. (ur.)Proceedings of 7th International Conference „Vallis Aurea“ Focus on: Research & Innovation.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}aravanja, Martina and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jakobovi\'{c}, Mario}, editor = {Katalini\'{c}, B.}, year = {2020}, pages = {467-477}, keywords = {hladno pre\v{s}anje, ulje ko\v{s}tica gro\v{z}\dja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, isbn = {978-3-902734-26-6}, title = {Proizvodnja i stabilizacija ulja ko\v{s}tica gro\v{z}\dja sorte Cabernet franc}, keyword = {hladno pre\v{s}anje, ulje ko\v{s}tica gro\v{z}\dja, oksidacijska stabilnost, antioksidansi}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and \v{S}aravanja, Martina and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jakobovi\'{c}, Mario}, editor = {Katalini\'{c}, B.}, year = {2020}, pages = {467-477}, keywords = {cold pressing, grape seed oil, oxidative stability, antioxidants}, isbn = {978-3-902734-26-6}, title = {Production and stabilization of Cabernet franc grape seed oil}, keyword = {cold pressing, grape seed oil, oxidative stability, antioxidants}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Po\v{z}egi ; DAAAM International Vienna}, publisherplace = {Po\v{z}ega, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font