Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1160089

Reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija


Moslavac, Tihomir; Pazman, Ante; Vukina, Tajana; Jakobović, Mario
Reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 131-137 doi:10.31727/m.20.2.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1160089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija
(Rheological properties of salad mayonnaise with added kiwi fruit pulp)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pazman, Ante ; Vukina, Tajana ; Jakobović, Mario

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 20 (2018), 2; 131-137

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
salatna majoneza ; reološka svojstva ; proces homogenizacije ; sastojci majoneze ; pulpa kivija
(salad mayonnaise ; rheological properties ; homogenisation process ; mayonnaise ingredients ; kiwi fruit pulp)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara homogenizacije i tip sustava rotor/stator na reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija. Također, ispitivan je utjecaj sastava salatne majoneze na promjenu reoloških svojstava. Uljnu fazu salatne majoneze čini mješavina rafiniranog suncokretovog ulja i hladno prešanog bučinog ulja. Od ugljikohidrata korišteni su glukoza, saharoza i maltodekstrin. Mliječnu komponentu salatne majoneze čini punomasno mlijeko, sirutka i kazein. Uzorci salatne majoneze pripremljeni su sa svježim žumanjkom jajeta kokoši. Proces homogenizacije salatne majoneze proveden je kod raznih brzina rotora te vremena izrade majoneze. Mjerenje reoloških svojstava provedeno je na rotacijskom viskozimetru pri temperaturi 25 ˚C. Iz dobivenih rezultata istraživanja izračunati su reološki parametri koeficijent konzistencije, indeks tečenja i prividna viskoznost. Rezultati istraživanja su pokazali da procesni parametri homogenizacije kao i pojedini sastojci salatne majoneze utječu na njena reološka svojstva. Korištenjem sirutke u prahu i šećera saharoze dobivene su veće vrijednosti reoloških parametara koeficijenta konzistencije i prividne viskoznosti, a manji indeks tečenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mario Jakobović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Pazman, Ante; Vukina, Tajana; Jakobović, Mario
Reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2018), 2; 131-137 doi:10.31727/m.20.2.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Pazman, A., Vukina, T. & Jakobović, M. (2018) Reološka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 20 (2), 131-137 doi:10.31727/m.20.2.4.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pazman, Ante and Vukina, Tajana and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2018}, pages = {131-137}, DOI = {10.31727/m.20.2.4}, keywords = {salatna majoneza, reolo\v{s}ka svojstva, proces homogenizacije, sastojci majoneze, pulpa kivija}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.20.2.4}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva salatne majoneze s dodatkom pulpe kivija}, keyword = {salatna majoneza, reolo\v{s}ka svojstva, proces homogenizacije, sastojci majoneze, pulpa kivija} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pazman, Ante and Vukina, Tajana and Jakobovi\'{c}, Mario}, year = {2018}, pages = {131-137}, DOI = {10.31727/m.20.2.4}, keywords = {salad mayonnaise, rheological properties, homogenisation process, mayonnaise ingredients, kiwi fruit pulp}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.20.2.4}, volume = {20}, number = {2}, issn = {1332-0025}, title = {Rheological properties of salad mayonnaise with added kiwi fruit pulp}, keyword = {salad mayonnaise, rheological properties, homogenisation process, mayonnaise ingredients, kiwi fruit pulp} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font