Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1159858

Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata


Marić, Marina
Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1159858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata
(The effect of structural modifications on the antimicrobial activity of curcumin derivatives)

Autori
Marić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2020

Stranica
37

Mentor
Kovač, Veronika

Ključne riječi
antimikrobna aktivnost, kurkumin, kurkuminski derivati, mikrobna rezistencija
(antimicrobial activity, curcumin, curcumin derivatives, microbial resistance)

Sažetak
Kurkumin, polifenolni spoj prisutan u korijenu biljke Curcuma longa, posjeduje razna farmakološka svojstva, kao što je primjerice antimikrobna aktivnost. Kako je iskorištenje kurkumina u organizmu izrazito nisko, provedena su brojna istraživanja u svrhu poboljšanja njegove bioraspoloživosti. Ozbiljnu prijetnju javnom zdravstvu danas predstavlja mikrobiološka rezistencija na antibiotike pa se javila potreba za zamjenom konvencionalnih antibiotika drugim agensima, primjerice otkrivanjem novih, biološki aktivnijih i biodostupnijih spojeva kurkumina. U ovom je radu prikazano kako strukturna modifikacija utječe na antimikrobnu aktivnost različitih kurkuminskih derivata in vitro, a da bi se evaluirala aktivnost sintetiziranih spojeva in vivo, potrebne su daljnje studije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Veronika Kovač (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Marina
Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Marić, M. (2020) 'Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {antimikrobna aktivnost, kurkumin, kurkuminski derivati, mikrobna rezistencija}, title = {Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata}, keyword = {antimikrobna aktivnost, kurkumin, kurkuminski derivati, mikrobna rezistencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Marina}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {antimicrobial activity, curcumin, curcumin derivatives, microbial resistance}, title = {The effect of structural modifications on the antimicrobial activity of curcumin derivatives}, keyword = {antimicrobial activity, curcumin, curcumin derivatives, microbial resistance}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font