Pregled bibliografske jedinice broj: 1159858
Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata
Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1159858 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj strukturne modifikacije na antimikrobnu aktivnost kurkuminskih derivata
(The effect of structural modifications on the antimicrobial activity of curcumin derivatives)
Autori
Marić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Kovač, Veronika
Ključne riječi
antimikrobna aktivnost, kurkumin, kurkuminski derivati, mikrobna rezistencija
(antimicrobial activity, curcumin, curcumin derivatives, microbial resistance)
Sažetak
Kurkumin, polifenolni spoj prisutan u korijenu biljke Curcuma longa, posjeduje razna farmakološka svojstva, kao što je primjerice antimikrobna aktivnost. Kako je iskorištenje kurkumina u organizmu izrazito nisko, provedena su brojna istraživanja u svrhu poboljšanja njegove bioraspoloživosti. Ozbiljnu prijetnju javnom zdravstvu danas predstavlja mikrobiološka rezistencija na antibiotike pa se javila potreba za zamjenom konvencionalnih antibiotika drugim agensima, primjerice otkrivanjem novih, biološki aktivnijih i biodostupnijih spojeva kurkumina. U ovom je radu prikazano kako strukturna modifikacija utječe na antimikrobnu aktivnost različitih kurkuminskih derivata in vitro, a da bi se evaluirala aktivnost sintetiziranih spojeva in vivo, potrebne su daljnje studije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Veronika Kovač
(mentor)