Pregled bibliografske jedinice broj: 1159848
Kemijski sastav i biološka aktivnost galangala (Alpinia galanga)
Kemijski sastav i biološka aktivnost galangala (Alpinia galanga), 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1159848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav i biološka aktivnost galangala (Alpinia galanga)
(The chemical composition and biological activity of galangal (Alpinia galanga))
Autori
Marendić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Kovač, Veronika
Ključne riječi
Alpinia galanga, apoptoza, bioaktivne komponente, biološka aktivnost, začin
(Alpinia galanga, apoptosis, bioactive compounds, biological activity, spice)
Sažetak
Alpinia galanga, višegodišnja biljka podrijetlom iz Indonezije, najčešće se koristi u kulinarstvu kao začin ili u tradicionaloj istočnoj medicini. Zahvaljujući bioaktivnim komponentama poput galangina, 1'-acetoksikavikol acetata i 1, 8-cineola, galangal ima izražena antitumorska, protuupalna, antimikrobna te antioksidacijska svojstva. Antitumorska aktivnost se posebno promatra kroz djelovanje galangala na apoptozu. Važan je i učinak galangala protiv pretilosti, velikog problema današnjice koji uz sebe veže brojne komplikacije. Zbog svega spomenutog, istražuje se potencijal galangala kao zamijene za sintetske lijekove odn. kao pomoć njihovom djelovanju kako bi se unaprijedilo liječenje bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Veronika Kovač
(mentor)